Recepty

Vianočné rybie guľky Vianočné rybie guľky

Vianočné rybie guľky

Suroviny

500 g rybieho filé,
75 g údenej slaniny,
1 väčšia cibuľa,
2 žemle,
2 vajcia.
muškátový oriešok,
2 lyžice citrónovej šťavy,
soľ,
petržlenová vňať.


Na omáčku:
olej,
hladká múka,
1 ks 250 ml Rajo smotana na šľananie,
2 rajčiaky.

Postup receptu

  1. Umyté rybie filé pomelieme na mäsovom mlynčeku. Slaninu pokrájame na drobné štvorčeky, cibuľu nadrobno a oboje zmiešame s pomletým filé.
  2. Žemle namočíme o chvíľu dobre vyžmýkame, roztlačíme a spolu s rozšľahanými vajcami pridáme k rybej zmesi, ochutíme muškátovým orieškom, citrónovou šťavou a soľou. Zo zmesi formujeme guľky, asi 10 minút varíme v slanej vode.
  3. Potom ich polejeme omáčkou, ktorú pripravíme nasledovne. Z oleja a múky urobíme svetlú zápražku, zalejeme ju smotanou, rozmiešame a osolíme. Rajčiny sparíme, ošúpeme, pokrájame na kúsky a vložíme do omáčky. Omáčku chvíľu povaríme.
Predvianočná zapekaná kapusta Predvianočná zapekaná kapusta

Predvianočná zapekaná kapusta

Suroviny

400 g kyslej kapusty,
400 g bravčového pliecka,
4 lyžice bravčovej masti,
1 cibuľa,
80 g ryže,
1 ks 180 g Rajo kyslá smotana,
mleté čierne korenie,
mletá sladká paprika,
soľ.

Postup receptu

  1. Odkvapkanú kapustu podlejeme v kastróli vodou a prikrytú dusíme. nadrobno nakrájanú cibuľu speníme na masfti, pridáme pomleté mäso, papriku, korenie, soľ. Podlejeme horúcou vodou a prikryté dusíme. 
  2. Ryžu premyjeme horúcou vodou, dáme cddo hrnca, zalejeme vodou, pridáme trochu masti, necháme ju povariť a dusíme do mäkka. Do vymastenej zapekacej misky ukladáme vrstvy. 
  3. Na dno tretinu udusenej kapusty, na to polovicu ryže a polovicu mäsa. Prekladanie zopakujeme. Vrchnú vrstvu tvorí kapusta. Povrch polejeme kyslou smotanou a zapečieme v rúre.
Boršč aj na Vianoce Boršč aj na Vianoce

Boršč aj na Vianoce

Suroviny

250 g hovädzieho mäsa,
250 g bravčového mäsa,
50 g údenej slaniny,
olej,
po 100 g mrkvy,
petržlenu,
zeleru,
1 cvikla,
hlávková kapusta podľa chuti,
2 - 3 zemiaky,
maslo a hladká múka na zápražku,
rajčiaky čerstvé alebo pretlak,
mleté čierne korenie,
rasca,
borievky,
1 - 2 lyžice octu,
1 ks 180 g Rajo smotana kyslá,
1 - 2 strúčiky cesnaku,
soľ.

Postup receptu

  1. Mäso i slaninu pokrájame na kocky. Na oleji speníme pokrájanú cibuľu a pridáme mäso. Opražíme, zalejeme vodou a uvaríme domäkka. 
  2. Urobíme zápražku a pridáme k mäsu spolu so zeleninou pokrájanou na kocky, kapustou nakrájanou na rezance a varíme. 
  3. Cviklu postrúhame a pred dovarením pridáme do polievky spolu s ošúpanými rajčiakmi (alebo pretlakom či kečupom). Ochutíme koreninami a octom. 
  4. Jednotlivé porcie na tanieri ozdobíme kopčekom kyslej smotany rozmiešanej s pretlačeným cesnakom.
Babičkina kapustnica Babičkina kapustnica

Babičkina kapustnica

Suroviny

500 g zemiakov,
250 g kyslej kapusty,
údená klobása,
4 dl kyslej smotany Rajo,
150 g údeného tofu,
60 g masla Rajo,
40 g hladkej múky,
1 žĺtok, trocha mlieka Rajo,
1 lyžica mletej sladkej papriky,
rasca,
soľ.

Postup receptu

  1. Očistené surové zemiaky nakrájame na kocky, zalejeme vodou, pridáme soľ, rascu a dáme variť. Keď sa zemiaky trochu povaria, pridáme nakrájanú kyslú kapustu, pokrájanú klobásu a všetko uvaríme domäkka. 
  2. Potom prilejeme kyslú smotanu, v ktorej sme rozmiešali múku a znovu povaríme. 
  3. Nakoniec primiešame papriku, cesnak rozotrený s maslom a žĺtok rozmiešaný v troške mlieka. Tofu pokrájame na malé kocky, pridáme do polievky a necháme prejsť varom.