Recepty

Jemné pagáčiky

Jemné pagáčiky

Suroviny

500 g hladkej múky špeciál,
3 žĺtky,
asi 1 kávová lyžička soli,
50 g Rajo smotanovej nátierky,
50 g droždia,
300 g pomletých škvariek,
1 ks 250 g Rajo kyslá smotana.
Na kvások 2 dl mlieka RAJO,
trocha cukru.
Na potrenie 1 vajce.

Postup receptu

  1. V osladenom mlieku necháme vykysnúť droždie. Kvások pridáme k múke, pridáme žĺtky, smotanu a soľ. Vypracujeme cesto, rozvaľkáme a potrieme škvarkami.
  2. Preložíme ako obálku, potom ešte napoly a necháme 20 minút kysnúť. Opäť rozvaľkáme, preložíme a necháme kysnúť. Opakujeme tri razy. Na štvrtý raz cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 1,5 - 2 cm a vykrajujeme pagáčiky. 
  3. Môžeme ich ozdobiť mriežkou pomocou noža, potrieme rozšľahaným vajcom a dáme piecť do rozpálenej rúry.
Syrové čajové pečivo Syrové čajové pečivo

Syrové čajové pečivo

Suroviny

300 g hladkej múky,
1 ks 180 g Rajo smotanová nátierka - natur,
200 g Rajo Nízkotučný jogurt Plus pre zdravie biely,
soľ.

Plnka:
200 g syra Cottage cheese RAJO šunka - chren,
1 bielok.

Na posypanie:
strúhaný eidamský syr alebo rasca,
hrubá soľ.

Postup receptu

  1. Zo surovín vypracujeme cesto a necháme ho 1 hodinu odležať na chladnom mieste. Potom ho vyvaľkáme na pomúčenej doske a formičkami vykrajujeme rôzne tvary. 
  2. Polovicu z nich potrieme bielkom a posypeme strúhaným eidamským syrom, alebo rascou a hrubou soľou. Všetky kúsky upečieme.
  3. Neposypané tvary po upečení zlepujeme s posypanými cottage cheese šunka - chren, prípadne  môžeme použiť cottage cheese s inou príchuťou.
Šunková nátierka s hubami

Šunková nátierka s hubami

Suroviny

1 ks 180 g Rajo cottage cheese biely,
100 g šunky,
150 g šampiňónov,
1 cibuľa,
50 g Rajo smotanová nátierka,
horčica,
paprika kapia (nemusí byť),
podľa chuti cesnak,
vegeta,
mleté čierne korenie,
soľ,
orechy na ozdobu.

Postup receptu

  1. Do mixéra dáme syr, nátierku, šunku nakrájanú najemno, šampiňóny, posekanú cibuľu, kapiu a pridáme koreniny.
  2. Všetko spolu rozmixujeme na penu. Nátierku ozdobíme polovičkami vlašských orechov.
Jarná nátierka Jarná nátierka

Jarná nátierka

Suroviny

1 ks 250 g Rajo tvaroh jemný hrudkovitý,
100 g pokrájanej šunkovej salámy,
1 sladká zelená paprika,
1 kopcovitá lyžica petržlenovej vňate,
125 g rastlinného masla,
2-3 PL Rajo Probia Nature jogurt biely,
soľ podľa chuti.
 

Postup receptu

  1. Do misky dáme tvaroh, rastlinné maslo, jogurt, petržlenovú vňať pokrájanú nadrobno, papriku nasekanú na hrubšiu drť a šunkovú salámu nakrájanú na rezance šírky 0,5 cm. 
  2. Všetko spolu vymiešame do nátierkovej konzistencie.
  3. Natierame na chlieb a ozdobíme snietkou petržlenovej vňate.
Letná šalátová večera Letná šalátová večera

Letná šalátová večera

Suroviny

200 g šalátovej uhorky,
2 strúčiky cesnaku,
50 g tvrdého syra,
1 ks 135 g Rajo Probia jogurt biely ,
soľ.

Postup receptu

  1. Uhorku nakrájame na hrubšie kolieska (3 mm). Pridáme pokrájaný cesnak, tvrdý syr pokrájaný nadrobno, zalejeme jogurtom a pomiešame.
  2. Podávame s chlebom alebo pečivom.
Lahôdkový šalát Lahôdkový šalát

Lahôdkový šalát

Suroviny

300 g šunkovej salámy,
1 ks 135 g Rajo Probia jogurt biely,
300 g sterilizovanej alebo uvarenej špargle,
2 cibule,
2 jablká,
4 rajčiaky,
3 lyžice majonézy
2 lyžice plnotučnej horčice,
2 lyžičky strúhaného chrenu,
1/2 lyžičky cukru,
vegeta,
mleté čierne korenie,
pažítka,
soľ.


Na ozdobenie:
3 vajcia uvarené natvrdo,
trocha petržlenovej vňate.

Postup receptu

  1. V šalátovej mise zmiešame jogurt s majonézou a horčicou, osolíme a okoreníme. Pridáme pažítku nakrájanú najemno. Salámu a cibuľu ošúpeme, jablká a rajčiaky rozkrojíme a odstránime jadierka.
  2. Všetko aj so špargľou pokrájame na kúsky, zamiešame do šalátu a dochutíme. Pred podávaním krátko premiešame, prípadne ešte prichutíme. Olúpeme vajcia, rozkrojíme ich na 6 dielikov a jednotlivé porcie ozdobíme spolu s vňaťou petržlenu.
Vajcia s bylinkovou omáčkou Vajcia s bylinkovou omáčkou

Vajcia s bylinkovou omáčkou

Suroviny

8 vajec,
1 ks 135 g Rajo Probia jogurt biely,
120 g Rajo kyslá smotana,
125 g Rajo tvaroh odtučnený hrudkovitý,
2 lyžice horčice,
1 cibuľa,
1 zväzok petržlenovej vňate,
kôpru a pažítky,
1 malá sladkokyslá uhorka,
štipka mletého čierneho korenia,
cukor,
soľ,
rajčiaky na ozdobu.

Postup receptu

  1. Vajcia na koncoch prepichenem a vložíme do vriacej vody. Varíme 10 minút, ochladíme studenou vodou a ošúpeme. Do tvarohu vmiešame jogurt, smotanu a horčicu.
  2. Očistenú cibuľu na jemno nastrúhame. Zelené vňate nadrobno nakrájame, takisto uhorku. Všetko pridáme do omáčky. Osolíme, dochutíme korením a cukrom. Omáčku dáme do mištičky, ktorú postavíme do stredu okrúhleho podnosu. 
  3. Vajcia rozkrojíme a poukladáme okolo misky s omáčkou. Ozdobíme kolieskami rajčiakov.
Studená uhorková polievka Studená uhorková polievka

Studená uhorková polievka

Suroviny

1 veľká alebo 2 menšie šalátové uhorky,
2 ks 135 g Rajo Probia jogurt biely,
mletá sladká paprika,
mleté čierne korenie,
soľ.

Postup receptu

  1. Uhorky nakrájame na tenké kolieska, nasolíme ich a keď zmäknú, zlejeme prebytočnú tekutinu. Posypeme paprikou a korením.
  2. Rozhabarkujeme jogurty a vylejeme na uhorky. Všetko dobre premiešame a podľa chuti ešte dosolíme. Podávame vychladené - v horúcom lete na olovrant, alebo ako ľahkú večeru.
Polievka z kuracích drobkov

Polievka z kuracích drobkov

Suroviny

300 g kuracích drobkov,
180 g sterilizovaných šampiňónov,
2 mrkvy,
2 petržleny,
1 malý zeler,
1 cibuľa,
trocha hladkej múky,
1 lyžica oleja,
1 ks 135 g Rajo Probia jogurt biely,
vývar z drobkov,
vegeta,
soľ.

Postup receptu

  1. Kuracie drobky uvaríme v osolenej vode, vykostíme a pokrájame. Na oleji speníme pokrájanú cibuľu, pridáme nakrájanú zeleninu, šampiňóny a kuracie drobky. Podlejeme troškou vývaru a podusíme, aby zelenina zmäkla. 
  2. Urobíme zátrepku z vývaru a múky, vlejeme k zelenine, doplníme vývarom, ochutíme vegetou podľa potreby a odstavíme zo sporáka. Do hotovej polievky vmiešame jogurt.
Kurča s jogurtom Kurča s jogurtom

Kurča s jogurtom

Suroviny

1 stredne veľké kurča,
135 g bieleho jogurtu Rajo Probia Nature,
1 lyžica pikantného kečupu,
kúsok masla,
soľ.

Postup receptu

  1. Kurča chvíľu povaríme v osolenej vode. Medzitým rozmiešame jogurt, kečup a maslo. 
  2. Ovarené kurča osušímme, natrieme pripravenou zmesou a vo vyhriatej rúre opečieme do zlatista.