Recepty

Slaný tvaroháč so špenátom a kozím syrom Slaný tvaroháč so špenátom a kozím syrom

Slaný tvaroháč so špenátom a kozím syrom

Suroviny

270 g lístkového cesta
1 PL rastlinného oleja
70 g póru
250 g tvarohu
100 g baby špenátu
2 vajcia
100 g kozieho syra
40 g natrhaného prosciutta (alebo inej šunky)
soľ / čierne korenie podľa chuti
štipka muškátového oriešku
čerstvý majorán na ozdobu

Autorka: The Story of a Cake

Postup receptu

  1. Pripravíme si formu s priemerom 24 cm a vystelieme ju papierom na pečenie.
  2. Rúru vopred vyhrejeme na 190 stupňov.
  3. Vyvaľkaným lístkovým cestom vystelieme dno a trochu aj boky (1-2 cm) formy a popicháme ho vidličkou.
  4. Potom na oleji speníme nakrájaný pór a chvíľku restujeme. Pridáme špenátové listy a pár minút podusíme.
  5. Medzitým vymiešame tvaroh s vajíčkami a pridáme špenátovo-pórkovú zmes. Premiešame. 
  6. Pridáme natrhané prosciutto a 50 g kozieho syra. 
  7. Premiešame a osolíme, okoreníme podľa chuti. 
  8. Zmes natrieme na lístkové cesto.
  9. Navrch ešte rozdrobíme zvyšných 50 g kozieho syra. 
  10. Pečieme vo vyhriatej rúre približne 30 – 35 minút. 
  11. Hotový slaný koláčik ozdobíme čerstvým majoránom.
Tvarohový krém s bylinkami Tvarohový krém s bylinkami

Tvarohový krém s bylinkami

Suroviny

250 g jemného tvarohu RAJO,
1 ks 250 ml Rajo smotana na šľahanie,
3 strúčiky cesnaku,
2 ČL vegety,
2 ČL posekanej petržlenovej vňate,
pažítky,
žeruchy - podľa chuti a možnosti.

Postup receptu

  1. Šľahačku prevaríme s vegetou a po vychladnutí prikryjeme a odložíme do chladničky. Na druhý deň rozmixujeme smotanu spolu s tvarohom a cesnakom pokrájaným na malé kúsky. 
  2. Do hotového krému pridáme bylinky posekané najemno a ozdobíme nimi aj povrch. Môžeme podávať s čerstvou zeleninou, chlebom alebo pečivom ako predjedlo, prípadne využiť ako nátierku, alebo namiesto tatárskej omáčky k mäsu či k iným jedlám.

Tento recept si môžete pripraviť aj v prípade ak trpíte laktózovou intoleranciou, ak použijete bezlatózové produkty Rajo. RAJO bezlatózový jemný tvaroh hrudkovitý a RAJO bezlaktózovú smotanu na šľahanie.

Tvarohový chlebík s údeným jazykom

Tvarohový chlebík s údeným jazykom

Suroviny

1 ks 180 g Rajo tvaroh odtučnený hrudkovitý,
400 g vareného údeného jazyka,
100 g malých šampiňónov,
150 g tenkých plátkov údenej šunky,
100 g malých nakladaných uhoriek,
20 g plátkovej želatíny.

Postup receptu

  1. Formu na srnčí chrbát vyložíme potravinárskou fóliou. Na fóliu navrstvíme údenú šunku nakrájanú natenko. Malé šampiňóny sparíme vo vriacej vode. Uvarený údený jazyk a uhorky nakrájame na kocky a pomiešame s tvarohom a nakrájanými šampiňónmi. 
  2. Rozpustíme želatínu a vmiešame ju do zmesi. Naplníme pripravenú formu a necháme stáť asi 3 hodiny. Stuhnutý chlebík vyklopíme, odstránime fóliu a nakrájame na plátky.
Tvarohové šišky Tvarohové šišky

Tvarohové šišky

Suroviny

1 ks 250 g Rajo tvaroh tučný hrudkovitý,
1 vajce,
2 lyžice detskej krupice,
1/4 balíčka kypriaceho prášku,
strúhaná citrónová kôra,
štipka soli,
olej na vyprážanie,
práškový cukor s vanilkou na obaľovanie.

Postup receptu

  1. Prísady na cesto spolu vymiešame a necháme aspoň 30 minút odstáť v chlade. 
  2. Potom vytvarujeme malé šišky (ako malíček, pretože pri pražení rastú) a obaľujeme ich v krupici. Vypražíme zo všetkých strán na oleji a obalíme v cukre.
Šunkové rožky z tvarohového cesta

Šunkové rožky z tvarohového cesta

Suroviny

1 ks 250 g Rajo tvaroh tučný hrudkovitý,
250 g polohrubej múky,
250 g masla RAJO,
200 g šunky,
1 žĺtok,
1 celé vajce,
soľ,
1 žĺtok na potretie.

Postup receptu

  1. Z tvarohu, múky, masla, vajca a soli vypracujeme cesto, z neho urobíme menšie bochníky, ktoré rozvaľkáme na kruh a rozkrájame na trojuholníky. 
  2. Šunku zmixujeme so žĺtkom a soľou, prípadne štipkou mletého čierneho korenia, a plníme troj-uhlníčky. Zavinieme ich do tvaru rožka, potrieme žĺtkom a pečieme 15 minút pri teplote 180°C.
Pikantná tvarohová nátierka Pikantná tvarohová nátierka

Pikantná tvarohová nátierka

Suroviny

1 ks 180 g Rajo tvaroh odtučnený hrudkovitý,
80 g Rajo jogurtová nátierka,
1 veľká zelená paprika,
1 lyžica olúpaného a nakrájaného rajčiaka,
1 lyžička plnotučnej horčice,
1 lyžička nakrájanej cibuľky alebo pažítky,
trocha trvanlivého mlieka Rajo,
rasca,
soľ.

Postup receptu

  1. Jogurtovú natierku vymiešame s tvarohom, pridáme papriku nakrájanú najemno, horčicu, rascu, cibuľku či pažítku a nakrájaný rajčiak.
  2. Pridáme mlieko, aby sa masa dala dobre roztierať a necháme odležať v chlade. Možno ešte pridať 1 - 2 sardinky.
Jarná nátierka Jarná nátierka

Jarná nátierka

Suroviny

1 ks 250 g Rajo tvaroh jemný hrudkovitý,
100 g pokrájanej šunkovej salámy,
1 sladká zelená paprika,
1 kopcovitá lyžica petržlenovej vňate,
125 g rastlinného masla,
2-3 PL Rajo Probia Nature jogurt biely,
soľ podľa chuti.
 

Postup receptu

  1. Do misky dáme tvaroh, rastlinné maslo, jogurt, petržlenovú vňať pokrájanú nadrobno, papriku nasekanú na hrubšiu drť a šunkovú salámu nakrájanú na rezance šírky 0,5 cm. 
  2. Všetko spolu vymiešame do nátierkovej konzistencie.
  3. Natierame na chlieb a ozdobíme snietkou petržlenovej vňate.
Krájané halušky z tvarohového cesta Krájané halušky z tvarohového cesta

Krájané halušky z tvarohového cesta

Suroviny

1 ks 180 g Rajo tvaroh odtučnenený,
1 vajce,
35 g múky,
10 g masla Rajo,
soľ.


Na podávanie:
20 g kyslej smotany Rajo,
6 g masla Rajo.
Recept je na 1 porciu.

Postup receptu

  1. Tvaroh dôkladne rozotrieme, osolíme, pridáme zmäknuté maslo a vajce. Ak je tvaroh suchý, pridáme trocha smotany. 
  2. Nakoniec prisypeme múku a dobre premiesime, aby nezostali hrudky.
  3. Na pomúčenej doske vyvaľkáme z cesta pás šírky 3 - 5 cm a pokrájame ho na kúsky. 
  4. Halušky vložíme do vriacej vody a povyberáme ich, keď vyplávajú na povrch.
  5. Na mise ich polejeme roztopeným maslom a smotanou.
Karfiol s tvarohovou omáčkou Karfiol s tvarohovou omáčkou

Karfiol s tvarohovou omáčkou

Suroviny

1 ks 250 g Rajo tvaroh jemný hrudkovitý,
1 ks 145 g Rajo Nízkotučný jogurt Plus pre zdravie - biely,
1 veľký karfiol,
1 vajce,
1 lyžica posekanej pažítky,
1 lyžica nakrájanej petržlenovej vňate,
soľ.

Postup receptu

  1. Tvaroh rozmixujeme s jogurtom na hustú omáčku a pridáme posekané vňate. 
  2. Karfiol uvaríme v osolenej vode, rozdelíme na taniere a polejeme omáčkou. 
  3. Jednotlivé porcie posypeme vareným vajcom posekaným nadrobno. Môžeme obložiť plátkami šunky a hranolkami.
Kôprové knedličky Kôprové knedličky

Kôprové knedličky

Suroviny

1 ks 250 g Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
2 ks vajcia, 
7 vrchovatých polievkových lyžíc detskej krupice, 
1 zväzok sekaného kôpru, 
1 ČJ soli,
1 ks 250 g Rajo tradičné maslo

Postup receptu

  1. K tvarohu pridáme vajíčka,kôpor,krupicu,soľ.Nesmie to byť príliš husté, aby knedlíčky po uvarení neboli tvrdé.Ak je to príliš husté,pridáme mlieko,ak riedke,pridáme krupicu.
  2. Na lyžicu naberieme trochu masy a obalíme v krupici.Vytvarujeme mäkkučký knedlíček a dáme do vriacej vody.Keď vyplávajú napovrch,sú hotové.
  3. Medzitým si môžeme pripraviť opraženú strúhanku na masle,v ktorej knedlíky potom obalíme.Ak nemáte radi strúhanku,môžete ich nechať len tak poliate maslom.My sme ich jedli so zeleninovým prívarkom ale dajú sa jesť aj samotné.
Tvarohová nátierka s reďkovkami Tvarohová nátierka s reďkovkami

Tvarohová nátierka s reďkovkami

Suroviny

1 ks 180 g Rajo tvaroh odtučnený, 
2 zväzky reďkovky, 
1 ks 180 g Rajo smotana kyslá,
štipka soli, 
mleté čierne korenie, 
rovná polievková lyžica kôpor sekaný 

Postup receptu

  1. Reďkovku si nastrúhame na hrubom strúhadle. Pridáme tvaroh a kyslú smotanu podľa hustoty. 
  2. Osolíme, okoreníme a dobre premiešame. 
  3. Nakoniec pridáme kôpor a dáme do chladničky odležať.
  4. Podávame na obľúbenom pečive.
Tvarohové tyčinky Tvarohové tyčinky

Tvarohové tyčinky

Suroviny

1 ks 250 g Rajo tvaroh tučný hrudkovitý, 
250 g polohrubej múky, 
250 g masla, 
1 vajce, 
1 žĺtok soľ,
rasca

Postup receptu

  1. Tvaroh zmiešame s rozpusteným tukom, pridáme žĺtok a postupne primiešavame múku, pridáme soľ a spracujeme všetko do cesta. To rozvaľkáme na stredne hrubé tak 5 mm. 
  2. Rozšľaháme si vajíčko a potrieme ním cesto, rascou a soľou cesto ešte posypeme. 
  3. Takto nachystané cesto nakrájame na tyčinky, alebo z neho môžme povykrajovať rôzne tvary. Vymastíme si plech a poukladáme naň tyčinky. Pri 150 stupńoch pečieme asi 20-25 minút.