Recepty

Jemné pagáčiky

Jemné pagáčiky

Suroviny

500 g hladkej múky špeciál,
3 žĺtky,
asi 1 kávová lyžička soli,
50 g Rajo smotanovej nátierky,
50 g droždia,
300 g pomletých škvariek,
1 ks 250 g Rajo kyslá smotana.
Na kvások 2 dl mlieka RAJO,
trocha cukru.
Na potrenie 1 vajce.

Postup receptu

  1. V osladenom mlieku necháme vykysnúť droždie. Kvások pridáme k múke, pridáme žĺtky, smotanu a soľ. Vypracujeme cesto, rozvaľkáme a potrieme škvarkami.
  2. Preložíme ako obálku, potom ešte napoly a necháme 20 minút kysnúť. Opäť rozvaľkáme, preložíme a necháme kysnúť. Opakujeme tri razy. Na štvrtý raz cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 1,5 - 2 cm a vykrajujeme pagáčiky. 
  3. Môžeme ich ozdobiť mriežkou pomocou noža, potrieme rozšľahaným vajcom a dáme piecť do rozpálenej rúry.
Jemná pizza Jemná pizza

Jemná pizza

Suroviny

1 vajce,
1 ks 145 g Rajo Nízkotučný jogurt Plus pre zdravie biely,
2 jogurtové tégliky polohrubej múky,
1/2 lyžičky sódy bikarbóny,
štipka soli.
Kečup, nastrúhaný tvrdý syr,
provensálske korenie,
soľ,
olej,
suroviny na obloženie podľa chuti a "čo dom dá" -
saláma,
šunka,
slanina,
konzervované ryby,
zvyšky vareného a pečeného mäsa,
rajčiaky,
šampiňóny,
paprika a pod.
Tuk a múka na plech.

Postup receptu

  1. Z jogurtu, vajca, múky, sódy a soli vypracujeme cesto. Dáme na vymastený a múkou vysypaný plech. Pizzu potrieme kečupom, navrch poukladáme suroviny, okoreníme a osolíme. 
  2. Pečieme vo vyhriatej rúre, kým pizza nezružovie. Potom ju bohato posypeme strúhaným syrom a dáme zapiecť, kým sa syr neroztopí.
Syrové čajové pečivo Syrové čajové pečivo

Syrové čajové pečivo

Suroviny

300 g hladkej múky,
1 ks 180 g Rajo smotanová nátierka - natur,
200 g Rajo Nízkotučný jogurt Plus pre zdravie biely,
soľ.

Plnka:
200 g syra Cottage cheese RAJO šunka - chren,
1 bielok.

Na posypanie:
strúhaný eidamský syr alebo rasca,
hrubá soľ.

Postup receptu

  1. Zo surovín vypracujeme cesto a necháme ho 1 hodinu odležať na chladnom mieste. Potom ho vyvaľkáme na pomúčenej doske a formičkami vykrajujeme rôzne tvary. 
  2. Polovicu z nich potrieme bielkom a posypeme strúhaným eidamským syrom, alebo rascou a hrubou soľou. Všetky kúsky upečieme.
  3. Neposypané tvary po upečení zlepujeme s posypanými cottage cheese šunka - chren, prípadne  môžeme použiť cottage cheese s inou príchuťou.
Šunková nátierka s hubami

Šunková nátierka s hubami

Suroviny

1 ks 180 g Rajo cottage cheese biely,
100 g šunky,
150 g šampiňónov,
1 cibuľa,
50 g Rajo smotanová nátierka,
horčica,
paprika kapia (nemusí byť),
podľa chuti cesnak,
vegeta,
mleté čierne korenie,
soľ,
orechy na ozdobu.

Postup receptu

  1. Do mixéra dáme syr, nátierku, šunku nakrájanú najemno, šampiňóny, posekanú cibuľu, kapiu a pridáme koreniny.
  2. Všetko spolu rozmixujeme na penu. Nátierku ozdobíme polovičkami vlašských orechov.
Pizza s vločkami

Pizza s vločkami

Suroviny

1 téglik bieleho nízkotučného jogurtu RAJO,
1 jogurtový téglik polohrubej múky,
1 vajce,
1/2 jogurtového téglika ovsených alebo sójových vločiek,
+ kávová lyžička sódy bikarbóny,
1/4 kávovej lyžičky soli.
Tuk na vymastenie formy.


Na obloženie:
okrem nižšie uvedených surovín môžeme použiť kolieska varených vajec,
sardinky,
kolieska opraženej cibule,
párky,
ako korenie aj saturejku, či iné

Postup receptu

  1. Prísady na cesto dobre zamiešame. Rozotrieme ho na vymastenú okrúhlu formu. Polejeme kečupom a na to poukladáme plátky šunky, salámy, klobásky, kolieska rajčiakov, papriky, cibule. Keď cesto v rúrre zružovie, posypeme ho strúhaným syrom a dáme ešte zapiecť, kým sa syr nerozpustí.
  2. Ak pečieme pizzu na veľkom štvorcovom alebo podlhovastom plechu, vymiesime ju z dvoch dávok. Takto si môžeme napiecť cestá do zásoby. Len trochu ich zapečieme, necháme vychladnúť, zabalíme do alobalu alebo fólie a dáme zmraziť. 
  3. Pred úpravou ich nerozmrazujeme, iba obložíme. Vložíme do poriadne vyhriatej rúry (ako na lístkové cesto) asi na 12-15 minút a čerstvá pizza je hotová.
Hubový šalát

Hubový šalát

Suroviny

1 kg čerstvých húb,
100 g papriky,
200 g rajčiakov,
200 g diétnej salámy,
1,5 dl bieleho nízkotučného jogurtu RAJO,
2 vajcia uvarené natvrdo,
biele korenie,
soľ.

Postup receptu

  1. Očistené huby povaríme v osolenej vode 15 minút, necháme ich odkvapkať a pokrájame na kocky. Rajčiaky a papriku pokrájame na tenké kolieska, salámu na kocky, vajcia na kolieska.
  2. V mise zmiešame všetky prísady, pridáme jogurt, okoreníme, osolíme a premiešame.
Farebný šalát s jogurtom Farebný šalát s jogurtom

Farebný šalát s jogurtom

Suroviny

5 vajec,
1 hlávkový šalát,
5 rajčiakov,
1 zväzok reďkoviek,
1 šalátová uhorka,
500 g mrkvy,
200 g eidamského syra,
4 lyžice majonézy,
1 ks 330 g Rajo Nízkotučný jogurt Plus pre zdravie – biely,
2 - 3 lyžice citrónovej šťavy,
mleté čierne korenie,
petržlenová vňať,
soľ.

Postup receptu

  1. Vajcia uvaríme natvrdo, olúpeme a nakrájame na plátky. Umytý a odkvapkaný šalát nakrájame najemno, rajčiaky, uhorku a reďkovky na tenké rezance. Očistenú mrkvu nastrúhame nahrubo. 
  2. Zo surovín a postrúhaného syra vytvoríme vo vysokých pohároch farebne rozdielne vrstvy, ktoré ozdobíme posekanou petržlenovou vňaťou.
  3.  Potom vymiešame dohladka majonézu s jogurtom, pokvapkáme citrónom, osolíme a okoreníme podľa chuti. Zálievkou polejeme porcie navrstveného šalátu a každý pohár ešte ozdobíme vňaťou petržlenu.
Falošná tatárska omáčka Falošná tatárska omáčka

Falošná tatárska omáčka

Suroviny

1 ks 330 g Rajo nízkotučný jogurt Plus pre zdravie,
1 ks 375 g Rajo kyslá smotana,
2 kyslé uhorky,
1 lyžica horčice,
cukor,
soľ.

Postup receptu

  1. Jogurt, smotanu, strúhané kyslé uhorky, horčicu, soľ a cukor zmiešame podľa chuti a necháme postáť asi 1 hodinu v chladničke.
  2. Omáčku môžeme použiť k hranolčekomkom, na cestoviny a bežne tam, kde sa používa tatárska omáčka.
Chrenová studená omáčka Chrenová studená omáčka

Chrenová studená omáčka

Suroviny

1 téglik bieleho nízkotučného jogurtu Rajo,
1 jablko,
1 vajce uvarené natvrdo,
2 lyžice chrenu (môže byť sterilizovaný),
citrónová šťava,
štipka mletého čierneho korenia,
cukor (nemusí byť),
soľ.

Postup receptu

  1. Čerstvý chren nastrúhame najemno, vajce nakrájame na malé kúsky a jablko nastrúhame na hrubom strúhadle.
  2. Všetko zmiešame s jogurtom, podľa chuti osolíme, pridáme citrónovú šťavu, cukor a soľ.
  3. Necháme dobre vychladnúť. Výborná k údenému mäsu alebo aj ako obmena tatárskej omáčky.
Broskyne v kuracom šaláte

Broskyne v kuracom šaláte

Suroviny

1 varené kurča,
400 g broskyňového komótu bez nálevu,
2 kyslé uhorky,
1 ks 330 g Rajo Nízkotučný jogurt Plus pre zdravie – biely,
kečup,
horčica,
práškový cukor, 
soľ.

Postup receptu

  1. Mäso z kurčaťa oberieme a nakrájame na malé kúsky. Broskyne pokrájame a pridáme k mäsu. 
  2. Nadrobno posekáme kyslé uhorky, pridáme kečup, trochu cukru, soľ podľa chuti, jogurt, horčicu a všetko dobre premiešame. Podávame v koktailových pohároch s pečivom.
Špeciálne zemiaky Špeciálne zemiaky

Špeciálne zemiaky

Suroviny

500 g varených zemiakov,
1 ks 145 g Rajo Nízkotučný jogurt Plus pre zdravie – biely,
4 strúčiky cesnaku,
1/2 lyžičky pálivej papriky,
1/2 lyžičky korenia kari,
maslo RAJO,
soľ.

Postup receptu

  1. Uvarené a ošúpané zemiaky pokrájame na kocky. Rozotrený cesnak speníme na oleji, pridáme papriku a korenie kari,. všetko zalejeme jogurtom a premiešame.
  2. Do toho vložíme zemiaky, prikryjeme a asi 5 minút dusíme. Podávame k pečenému mäsu.
Šalát s ružičkovým kelom Šalát s ružičkovým kelom

Šalát s ružičkovým kelom

Suroviny

200 g ružičkového kelu,
2 lyžice masla RAJO,
1 ks 145 g Rajo Nízkotučný jogurt Plus pre zdravie – biely ,
200 g mrkvy,
50 g zeleru,
biele mleté korenie,
posekané zelené vňate,
soľ.

Postup receptu

  1. Ružičky kelu uvaríme v osolene voe do polomäkka. Prekrojíme ich na polovice a mierne opečieme na masle. 
  2. Pridáme strúhaný zeler. Po krátkom prehriatí odstavíme. do misy k nastrúhanej mrkve, zeleru, ružičkám kelu pridáme vňate a premiešame s jogurtom .Necháme v chladničke odstáť.