Recepty

Rajčiaky plnené syrovým krémom Rajčiaky plnené syrovým krémom

Rajčiaky plnené syrovým krémom

Suroviny

8 rajčiakov,
4 vajcia,
1 dl mlieka RAJO,
1 ks 180 g Rajo cottage cheese pažítka,
40 g tradičného masla RAJO,
mleté čierne korenie,
trocha strúhanky,
soľ.

Postup receptu

  1. Z umytých rajčiakov odkrojíme vršky a vydlabeme vnútro. Naplníme ich syrovým krémom, poukladáme do maslom vymasteného pekáča a v rúre zapečieme. 
  2. Syrový krém: Mlieko s vajcami rozšľaháme, pridáme Cottage cheese, korenie, soľ a zahustíme strúhankou. Podávame s pečivom, alebo ako ľahké jedlo so zemiakovou kašou.
Kysnutý kapustový závin

Kysnutý kapustový závin

Suroviny

400 g hrubej múky,
20 g droždia,
1 žĺtok,
40 g cukru,
40 g tradičného masla RAJO,
mlieko RAJO,
soľ.

Plnka:
1 kg hlávkovej kapusty,
100 g tradičného masla RAJO,
100 g kryštálového cukru,
100 g údeného tofu,
mleté čierne korenie,
soľ.

Postup receptu

  1. Do múky pridáme droždie rozmiešané s cukrom, vlažné mlieko, žĺtok, soľ a maslo. Zamiesime cesto a necháme na teplom mieste vykysnúť. Preložíme ho na pomúčenú dosku, vyvaľkáme do obdĺžnika a naplníme pripravenou plnkou. 
  2. Navrch poukladáme nadrobno nakrájané tofu. Zvinieme, dáme na vymastený plech, necháme vykysnúť, potrieme rozpusteným maslom a upečieme. Plnku pripravíme tak, že na maslo dáme cukor a upražíme karamel. 
  3. Potom pridáme postrúhanú kapustu, korenie, soľ a prikryté dusíme. Závin plníme vychladnutou plnkou.
Jemné pagáčiky

Jemné pagáčiky

Suroviny

500 g hladkej múky špeciál,
3 žĺtky,
asi 1 kávová lyžička soli,
50 g Rajo smotanovej nátierky,
50 g droždia,
300 g pomletých škvariek,
1 ks 250 g Rajo kyslá smotana.
Na kvások 2 dl mlieka RAJO,
trocha cukru.
Na potrenie 1 vajce.

Postup receptu

  1. V osladenom mlieku necháme vykysnúť droždie. Kvások pridáme k múke, pridáme žĺtky, smotanu a soľ. Vypracujeme cesto, rozvaľkáme a potrieme škvarkami.
  2. Preložíme ako obálku, potom ešte napoly a necháme 20 minút kysnúť. Opäť rozvaľkáme, preložíme a necháme kysnúť. Opakujeme tri razy. Na štvrtý raz cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 1,5 - 2 cm a vykrajujeme pagáčiky. 
  3. Môžeme ich ozdobiť mriežkou pomocou noža, potrieme rozšľahaným vajcom a dáme piecť do rozpálenej rúry.
Syrové čajové pečivo Syrové čajové pečivo

Syrové čajové pečivo

Suroviny

300 g hladkej múky,
1 ks 180 g Rajo smotanová nátierka - natur,
200 g Rajo Nízkotučný jogurt Plus pre zdravie biely,
soľ.

Plnka:
200 g syra Cottage cheese RAJO šunka - chren,
1 bielok.

Na posypanie:
strúhaný eidamský syr alebo rasca,
hrubá soľ.

Postup receptu

  1. Zo surovín vypracujeme cesto a necháme ho 1 hodinu odležať na chladnom mieste. Potom ho vyvaľkáme na pomúčenej doske a formičkami vykrajujeme rôzne tvary. 
  2. Polovicu z nich potrieme bielkom a posypeme strúhaným eidamským syrom, alebo rascou a hrubou soľou. Všetky kúsky upečieme.
  3. Neposypané tvary po upečení zlepujeme s posypanými cottage cheese šunka - chren, prípadne  môžeme použiť cottage cheese s inou príchuťou.
Šunková nátierka s hubami

Šunková nátierka s hubami

Suroviny

1 ks 180 g Rajo cottage cheese biely,
100 g šunky,
150 g šampiňónov,
1 cibuľa,
50 g Rajo smotanová nátierka,
horčica,
paprika kapia (nemusí byť),
podľa chuti cesnak,
vegeta,
mleté čierne korenie,
soľ,
orechy na ozdobu.

Postup receptu

  1. Do mixéra dáme syr, nátierku, šunku nakrájanú najemno, šampiňóny, posekanú cibuľu, kapiu a pridáme koreniny.
  2. Všetko spolu rozmixujeme na penu. Nátierku ozdobíme polovičkami vlašských orechov.
Škvarkové rožky Škvarkové rožky

Škvarkové rožky

Suroviny

500 g hladkej múky,
1 ks 250 ml Rajo smotana na šľahanie,
2 vajcia,
1 kocka syrokrému,
40 g droždia,
0,5 dl mlieka Rajo,
soľ,
pomleté škvarky na plnku podľa chuti,
sézam,
strúhaný tvrdý syr alebo rasca na posypanie,
1 vajce na potrenie.

Postup receptu

  1. Zamiesime cesto a necháme 1 hodinu stáť. Potom ho rozdlelíme na 8 častí. Každú časť samostatne vyvaľkáme do kruhu, potrieme škvarkami, osolíme a rozkrájame ako tortu na 16 dielikov. 
  2. Stáčame ich po jednom od najhrubšieho konca po najtenší. Potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme a poukladáme na vymastený plech. Pečieme vo vyhriatej rúre.
Pikantná tvarohová nátierka Pikantná tvarohová nátierka

Pikantná tvarohová nátierka

Suroviny

1 ks 180 g Rajo tvaroh odtučnený hrudkovitý,
80 g Rajo jogurtová nátierka,
1 veľká zelená paprika,
1 lyžica olúpaného a nakrájaného rajčiaka,
1 lyžička plnotučnej horčice,
1 lyžička nakrájanej cibuľky alebo pažítky,
trocha trvanlivého mlieka Rajo,
rasca,
soľ.

Postup receptu

  1. Jogurtovú natierku vymiešame s tvarohom, pridáme papriku nakrájanú najemno, horčicu, rascu, cibuľku či pažítku a nakrájaný rajčiak.
  2. Pridáme mlieko, aby sa masa dala dobre roztierať a necháme odležať v chlade. Možno ešte pridať 1 - 2 sardinky.
Žemľové knedličky Žemľové knedličky

Žemľové knedličky

Suroviny

8 žemlí pokrájaných na kocky,
8 lyžíc nakrájanej petržlenovej vňate,
7,5 dl mlieka RAJO,
3 celé vajcia,
2 veľké cibule,
150 g masla RAJO,
150 g hrubej múky (podľa potreby),
soľ.

Postup receptu

  1. Pokrájanú cibuľu opražíme na masle a pridáme opražené žemle. Mlieko rozmixujeme s vajcami a soľou, žemle zalejeme a pridáme petržlenovú vňať. Dôkladne premiešame. 
  2. Necháme stáť asi 15 minút, aby masa dobre zmäkla, ešte raz premiešame a na podklade z múky navlhčenými rukami formujeme malé guľky. 
  3. Guľky varíme 10 minút v osolenej vode. Po jednej ich vyberieme a prepichneme ihlicou, aby unikol prebytočný vzduch. Vhodné sú k pečenému mäsu či hydine.
Pikantná zelerová omáčka Pikantná zelerová omáčka

Pikantná zelerová omáčka

Suroviny

400 g zeleru,
100 g rajčiakového pretlaku,
3 dl mlieka Rao,
40 g masla Rajo,
60 g hladkej múky,
zelerový vývar,
vegeta,
mleté čierne korenie,
cukor,
soľ.

Postup receptu

  1. Očistený a pokrájaný zeler uvaríme v troche osolenej vody. Z múky a masla pripravíme svetlú zápražku, rozriedime ju vývarom z zeleru, pridáme rajčiakový pretlak, premiešame a dobre povaríme. 
  2. Potom všetko prepasírujeme alebo rozmixujeme. Pridáme mlieko, ešte chvíľu povaríme a dochutíme vegetou, soľou, korením a cukrom.
Ľahký rybí šalát Ľahký rybí šalát

Ľahký rybí šalát

Suroviny

500 g rybieho mäsa,
1 ks 500 g Rajo Nízkotučný jogurt Plus pre zdravie – biely,
3 dl trvanlivého mlieka Rajo,
uvarený alebo sterilizovaný hrášok,
2-3 mladé cibuľky,
200 g mrkvy,
trocha vegety,
mleté čierne korenie,
5 dl octu (na uvarenie ryby),
soľ,
2 l vody.

Postup receptu

  1. Do vody vlejeme ocot a varíme v nej očistenú rybu alebo filé asi 10 minút. Ocedíme, prípadne vyberieme kostičky. 
  2. Mäso roztlačíme vidličkou, pridáme uvarenú a na jablkovom strúhadle postrúhanú mrkvu, nadrobno nakrájanú cibuľku aj s vňaťou, hráškom a jogurtom.
  3. Osolíme, okoreníme a pomaly dolievame mlieko, kým nedosiahneme požadovanú hustotu. Hotový šalát dáme vychladiť. Takto získame asi 2 kg čerstvého rybieho šalátu.
Zemiaky v bylinkovej omáčke Zemiaky v bylinkovej omáčke

Zemiaky v bylinkovej omáčke

Suroviny

1 kg zemiakov,
50 g masla,
30 g hladkej múky,
7,5 dl mlieka RAJO,
1 ks 330 g Rajo Nízkotučný jogurt Plus pre zdravie – biely,
100 g strúhaného tvrdého syra,
mleté čierne korenie,
1 viazanička petržlenovej vňate,
soľ.

Postup receptu

  1. Olúpané zemiaky povaríme v osolenej vode 20 minút, vodu zlejeme a necháme vychladnúť. V hrnci rozpustíme maslo, pridáme múku a krátko opražíme. 
  2. Za stáleho miešania prilievame po častiach mlieko rozmiešané s jogurtom, necháme prevrieť a zhustnúť. V omáčke rozpustíme polovicu strúhaného syra, dochutíme soľou a korením. Pokrájané zemiaky dáme do ohňo- vzdornej misy alebo do pekáča. 
  3. Omáčku vylejeme na zemiaky, posypeme zvyškom strúhaného syra a posekanou petržlenovou vňaťou. Rúru predhrejeme na 200°C a zemiaky zapekáme asi 15 minút. Podávame so zeleninovým šalátom.
Zemiaková polievka s mliekom Zemiaková polievka s mliekom

Zemiaková polievka s mliekom

Suroviny

500 g zemiakov,
1 kocka zeleninového bujónu,
1 l mlieka RAJO,
vegeta,
kôpor,
soľ,
voda

Postup receptu

  1. Očistené zemiaky nakrájame na kocky, zalejeme vodou, pridáme vegetu, soľ, kocku zeleninového bujónu a dáme variť. 
  2. Keď sú zemiaky uvarené, prilejeme mlieko a polievka je hotová. Na tanieri pridáme podľa chuti nakrájaný kôpor.