Recepty

Slaný tvaroháč so špenátom a kozím syrom Slaný tvaroháč so špenátom a kozím syrom

Slaný tvaroháč so špenátom a kozím syrom

Suroviny

270 g lístkového cesta
1 PL rastlinného oleja
70 g póru
250 g tvarohu
100 g baby špenátu
2 vajcia
100 g kozieho syra
40 g natrhaného prosciutta (alebo inej šunky)
soľ / čierne korenie podľa chuti
štipka muškátového oriešku
čerstvý majorán na ozdobu

Autorka: The Story of a Cake

Postup receptu

  1. Pripravíme si formu s priemerom 24 cm a vystelieme ju papierom na pečenie.
  2. Rúru vopred vyhrejeme na 190 stupňov.
  3. Vyvaľkaným lístkovým cestom vystelieme dno a trochu aj boky (1-2 cm) formy a popicháme ho vidličkou.
  4. Potom na oleji speníme nakrájaný pór a chvíľku restujeme. Pridáme špenátové listy a pár minút podusíme.
  5. Medzitým vymiešame tvaroh s vajíčkami a pridáme špenátovo-pórkovú zmes. Premiešame. 
  6. Pridáme natrhané prosciutto a 50 g kozieho syra. 
  7. Premiešame a osolíme, okoreníme podľa chuti. 
  8. Zmes natrieme na lístkové cesto.
  9. Navrch ešte rozdrobíme zvyšných 50 g kozieho syra. 
  10. Pečieme vo vyhriatej rúre približne 30 – 35 minút. 
  11. Hotový slaný koláčik ozdobíme čerstvým majoránom.
Tvarohový krém s bylinkami Tvarohový krém s bylinkami

Tvarohový krém s bylinkami

Suroviny

250 g jemného tvarohu RAJO,
1 ks 250 ml Rajo smotana na šľahanie,
3 strúčiky cesnaku,
2 ČL vegety,
2 ČL posekanej petržlenovej vňate,
pažítky,
žeruchy - podľa chuti a možnosti.

Postup receptu

  1. Šľahačku prevaríme s vegetou a po vychladnutí prikryjeme a odložíme do chladničky. Na druhý deň rozmixujeme smotanu spolu s tvarohom a cesnakom pokrájaným na malé kúsky. 
  2. Do hotového krému pridáme bylinky posekané najemno a ozdobíme nimi aj povrch. Môžeme podávať s čerstvou zeleninou, chlebom alebo pečivom ako predjedlo, prípadne využiť ako nátierku, alebo namiesto tatárskej omáčky k mäsu či k iným jedlám.

Tento recept si môžete pripraviť aj v prípade ak trpíte laktózovou intoleranciou, ak použijete bezlatózové produkty Rajo. RAJO bezlatózový jemný tvaroh hrudkovitý a RAJO bezlaktózovú smotanu na šľahanie.

Tvarohový chlebík s údeným jazykom

Tvarohový chlebík s údeným jazykom

Suroviny

1 ks 180 g Rajo tvaroh odtučnený hrudkovitý,
400 g vareného údeného jazyka,
100 g malých šampiňónov,
150 g tenkých plátkov údenej šunky,
100 g malých nakladaných uhoriek,
20 g plátkovej želatíny.

Postup receptu

  1. Formu na srnčí chrbát vyložíme potravinárskou fóliou. Na fóliu navrstvíme údenú šunku nakrájanú natenko. Malé šampiňóny sparíme vo vriacej vode. Uvarený údený jazyk a uhorky nakrájame na kocky a pomiešame s tvarohom a nakrájanými šampiňónmi. 
  2. Rozpustíme želatínu a vmiešame ju do zmesi. Naplníme pripravenú formu a necháme stáť asi 3 hodiny. Stuhnutý chlebík vyklopíme, odstránime fóliu a nakrájame na plátky.
Rajčiaky plnené syrovým krémom Rajčiaky plnené syrovým krémom

Rajčiaky plnené syrovým krémom

Suroviny

8 rajčiakov,
4 vajcia,
1 dl mlieka RAJO,
1 ks 180 g Rajo cottage cheese pažítka,
40 g tradičného masla RAJO,
mleté čierne korenie,
trocha strúhanky,
soľ.

Postup receptu

  1. Z umytých rajčiakov odkrojíme vršky a vydlabeme vnútro. Naplníme ich syrovým krémom, poukladáme do maslom vymasteného pekáča a v rúre zapečieme. 
  2. Syrový krém: Mlieko s vajcami rozšľaháme, pridáme Cottage cheese, korenie, soľ a zahustíme strúhankou. Podávame s pečivom, alebo ako ľahké jedlo so zemiakovou kašou.
Kysnutý kapustový závin

Kysnutý kapustový závin

Suroviny

400 g hrubej múky,
20 g droždia,
1 žĺtok,
40 g cukru,
40 g tradičného masla RAJO,
mlieko RAJO,
soľ.

Plnka:
1 kg hlávkovej kapusty,
100 g tradičného masla RAJO,
100 g kryštálového cukru,
100 g údeného tofu,
mleté čierne korenie,
soľ.

Postup receptu

  1. Do múky pridáme droždie rozmiešané s cukrom, vlažné mlieko, žĺtok, soľ a maslo. Zamiesime cesto a necháme na teplom mieste vykysnúť. Preložíme ho na pomúčenú dosku, vyvaľkáme do obdĺžnika a naplníme pripravenou plnkou. 
  2. Navrch poukladáme nadrobno nakrájané tofu. Zvinieme, dáme na vymastený plech, necháme vykysnúť, potrieme rozpusteným maslom a upečieme. Plnku pripravíme tak, že na maslo dáme cukor a upražíme karamel. 
  3. Potom pridáme postrúhanú kapustu, korenie, soľ a prikryté dusíme. Závin plníme vychladnutou plnkou.
Jemné pagáčiky

Jemné pagáčiky

Suroviny

500 g hladkej múky špeciál,
3 žĺtky,
asi 1 kávová lyžička soli,
50 g Rajo smotanovej nátierky,
50 g droždia,
300 g pomletých škvariek,
1 ks 250 g Rajo kyslá smotana.
Na kvások 2 dl mlieka RAJO,
trocha cukru.
Na potrenie 1 vajce.

Postup receptu

  1. V osladenom mlieku necháme vykysnúť droždie. Kvások pridáme k múke, pridáme žĺtky, smotanu a soľ. Vypracujeme cesto, rozvaľkáme a potrieme škvarkami.
  2. Preložíme ako obálku, potom ešte napoly a necháme 20 minút kysnúť. Opäť rozvaľkáme, preložíme a necháme kysnúť. Opakujeme tri razy. Na štvrtý raz cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 1,5 - 2 cm a vykrajujeme pagáčiky. 
  3. Môžeme ich ozdobiť mriežkou pomocou noža, potrieme rozšľahaným vajcom a dáme piecť do rozpálenej rúry.
Tvarohové šišky Tvarohové šišky

Tvarohové šišky

Suroviny

1 ks 250 g Rajo tvaroh tučný hrudkovitý,
1 vajce,
2 lyžice detskej krupice,
1/4 balíčka kypriaceho prášku,
strúhaná citrónová kôra,
štipka soli,
olej na vyprážanie,
práškový cukor s vanilkou na obaľovanie.

Postup receptu

  1. Prísady na cesto spolu vymiešame a necháme aspoň 30 minút odstáť v chlade. 
  2. Potom vytvarujeme malé šišky (ako malíček, pretože pri pražení rastú) a obaľujeme ich v krupici. Vypražíme zo všetkých strán na oleji a obalíme v cukre.
Šunkové rožky z tvarohového cesta

Šunkové rožky z tvarohového cesta

Suroviny

1 ks 250 g Rajo tvaroh tučný hrudkovitý,
250 g polohrubej múky,
250 g masla RAJO,
200 g šunky,
1 žĺtok,
1 celé vajce,
soľ,
1 žĺtok na potretie.

Postup receptu

  1. Z tvarohu, múky, masla, vajca a soli vypracujeme cesto, z neho urobíme menšie bochníky, ktoré rozvaľkáme na kruh a rozkrájame na trojuholníky. 
  2. Šunku zmixujeme so žĺtkom a soľou, prípadne štipkou mletého čierneho korenia, a plníme troj-uhlníčky. Zavinieme ich do tvaru rožka, potrieme žĺtkom a pečieme 15 minút pri teplote 180°C.
Škvarkové rožky Škvarkové rožky

Škvarkové rožky

Suroviny

500 g hladkej múky,
1 ks 250 ml Rajo smotana na šľahanie,
2 vajcia,
1 kocka syrokrému,
40 g droždia,
0,5 dl mlieka Rajo,
soľ,
pomleté škvarky na plnku podľa chuti,
sézam,
strúhaný tvrdý syr alebo rasca na posypanie,
1 vajce na potrenie.

Postup receptu

  1. Zamiesime cesto a necháme 1 hodinu stáť. Potom ho rozdlelíme na 8 častí. Každú časť samostatne vyvaľkáme do kruhu, potrieme škvarkami, osolíme a rozkrájame ako tortu na 16 dielikov. 
  2. Stáčame ich po jednom od najhrubšieho konca po najtenší. Potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme a poukladáme na vymastený plech. Pečieme vo vyhriatej rúre.
Pikantná tvarohová nátierka Pikantná tvarohová nátierka

Pikantná tvarohová nátierka

Suroviny

1 ks 180 g Rajo tvaroh odtučnený hrudkovitý,
80 g Rajo jogurtová nátierka,
1 veľká zelená paprika,
1 lyžica olúpaného a nakrájaného rajčiaka,
1 lyžička plnotučnej horčice,
1 lyžička nakrájanej cibuľky alebo pažítky,
trocha trvanlivého mlieka Rajo,
rasca,
soľ.

Postup receptu

  1. Jogurtovú natierku vymiešame s tvarohom, pridáme papriku nakrájanú najemno, horčicu, rascu, cibuľku či pažítku a nakrájaný rajčiak.
  2. Pridáme mlieko, aby sa masa dala dobre roztierať a necháme odležať v chlade. Možno ešte pridať 1 - 2 sardinky.
Jarná nátierka Jarná nátierka

Jarná nátierka

Suroviny

1 ks 250 g Rajo tvaroh jemný hrudkovitý,
100 g pokrájanej šunkovej salámy,
1 sladká zelená paprika,
1 kopcovitá lyžica petržlenovej vňate,
125 g rastlinného masla,
2-3 PL Rajo Probia Nature jogurt biely,
soľ podľa chuti.
 

Postup receptu

  1. Do misky dáme tvaroh, rastlinné maslo, jogurt, petržlenovú vňať pokrájanú nadrobno, papriku nasekanú na hrubšiu drť a šunkovú salámu nakrájanú na rezance šírky 0,5 cm. 
  2. Všetko spolu vymiešame do nátierkovej konzistencie.
  3. Natierame na chlieb a ozdobíme snietkou petržlenovej vňate.
Žemľové knedličky Žemľové knedličky

Žemľové knedličky

Suroviny

8 žemlí pokrájaných na kocky,
8 lyžíc nakrájanej petržlenovej vňate,
7,5 dl mlieka RAJO,
3 celé vajcia,
2 veľké cibule,
150 g masla RAJO,
150 g hrubej múky (podľa potreby),
soľ.

Postup receptu

  1. Pokrájanú cibuľu opražíme na masle a pridáme opražené žemle. Mlieko rozmixujeme s vajcami a soľou, žemle zalejeme a pridáme petržlenovú vňať. Dôkladne premiešame. 
  2. Necháme stáť asi 15 minút, aby masa dobre zmäkla, ešte raz premiešame a na podklade z múky navlhčenými rukami formujeme malé guľky. 
  3. Guľky varíme 10 minút v osolenej vode. Po jednej ich vyberieme a prepichneme ihlicou, aby unikol prebytočný vzduch. Vhodné sú k pečenému mäsu či hydine.