Recepty

Veľkonočný chlebík z kukuričnej polenty Veľkonočný chlebík z kukuričnej polenty

Veľkonočný chlebík z kukuričnej polenty

Suroviny

1 l vriacej vody
250 g kukuričnej polenty
150 g maslo
75 g parmezán
5 natvrdo uvarených vajec
2 mladé cibuľky
2 PL olivového oleja
50 g dusenej šunky
soľ, korenie 

Autor: Kuchár Pepe

 

Postup receptu

  1. Polentu zalejeme v hrnci vriacou vodou a varíme za stáleho miešania približne 5 min, kým nevznikne hustá kaša.
  2. Potom pridáme maslo, soľ, korenie, parmezán a na olivovom oleji otestovanú cibuľku so šunkou.
  3. Osolíme, okoreníme a dôkladne premiešame.
  4. Formu na srnčí chrbát vytrieme maslom a vysypeme trochou polenty.
  5. Približne polovicu masy dáme do formy.
  6. Následne pozdĺžne poukladáme uvarené vajcia a prikryjeme zvyšnou časťou polenty.
  7. Uhladíme a dáme zapiecť do rúry na 15 minút pri 170 stupňoch.
  8. Po upečení necháme dôkladne vychladnúť. 
Nátierka alebo praženica Nátierka alebo praženica

Nátierka alebo praženica

Suroviny

1 PL Bylinkovo-cesnakového masla Rajo 
200 g Rajo Cottage cheese
4 vajcia
1 PL horčice
bylinky podľa chuti
hrsť nasekanej vňate z jarnej cibuľky
čierne korenie

Postup receptu

  1. Na panvici rozpustíme maslo (môže byť aj Rajo tradičné maslo), pridáme vajcia, cibuľku a bylinky a miešame, kým nevznikne redšia praženica.
  2. Odstavíme, primiešame Rajo Cottage cheese, horčicu a dochutíme čiernym korením.
  3. Servírujeme na bagete ako nátierku alebo samostatne ako praženicu.
Šunkové kornútky Šunkové kornútky

Šunkové kornútky

Suroviny

10 plátkov šunky,
55 g bryndze,
125 g tradičného masla RAJO,
1 ks 180 g Rajo cotage cheese pažítka,
2 PL Rajo Cottage cheese šunka - chren,
1 paprička chilli,
mleté čierne korenie,
petržlenová vňať.

Postup receptu

  1. Maslo s bryndzou a syrmi vymiešame do peny, pridáme nadrobno pokrájanú papričku chilli a štipku mletého čierneho korenia. 
  2. Z plátkov šunky urobíme kornútiky a plníme ich penou, ktorú striekame vrecúškom s ozdobnou rúrkou. Na tanieri ozdobíme petržlenovou vňaťou.
Rajčiaky plnené syrovým krémom Rajčiaky plnené syrovým krémom

Rajčiaky plnené syrovým krémom

Suroviny

8 rajčiakov,
4 vajcia,
1 dl mlieka RAJO,
1 ks 180 g Rajo cottage cheese pažítka,
40 g tradičného masla RAJO,
mleté čierne korenie,
trocha strúhanky,
soľ.

Postup receptu

  1. Z umytých rajčiakov odkrojíme vršky a vydlabeme vnútro. Naplníme ich syrovým krémom, poukladáme do maslom vymasteného pekáča a v rúre zapečieme. 
  2. Syrový krém: Mlieko s vajcami rozšľaháme, pridáme Cottage cheese, korenie, soľ a zahustíme strúhankou. Podávame s pečivom, alebo ako ľahké jedlo so zemiakovou kašou.
Mexický quiche Mexický quiche

Mexický quiche

Suroviny

1 balík lístkového cesta,
200 g šampiňónov,
150 g syru ementál,
1 veľká cibuľa,
2 rajčiaky,
10 vajec,
100 ml Rajo smotana na šľahanie,
1 lyžička tradičného masla Rajo.

Postup receptu

  1. Okrúhlu formu vymastíme maslom a vyložíme lístkovým cestom, ktoré jemne natiahneme do strán. Čerstvé šampiňóny olúpeme a nakrájame na plátky, syr postrúhame, cibuľu nakrájame a vajcia rozmiešame so smotanou. 
  2. Polovicu syra si odložíme spolu s jedným rajčiakom a trochou šampiňónov, zvyšok surovín pridáme do rozmiešaných vajec so smotanou. Rajčiak pokrájame na malé kocky. 
  3. Zmes dáme do formy s cestom, ozdobíme zvyškom šampiňónov, rajčiakom pokrájaným na kolieska a posypeme zvyškom strúhaného syra. Pečieme 30 - 35 minút pri teplote 170°C.

Tento recept si môžete pripraviť aj v prípade ak trpíte laktózovou intoleranciou, ak použijete RAJO bezlaktózovú smotanu na šľahanie.

Kysnutý kapustový závin

Kysnutý kapustový závin

Suroviny

400 g hrubej múky,
20 g droždia,
1 žĺtok,
40 g cukru,
40 g tradičného masla RAJO,
mlieko RAJO,
soľ.

Plnka:
1 kg hlávkovej kapusty,
100 g tradičného masla RAJO,
100 g kryštálového cukru,
100 g údeného tofu,
mleté čierne korenie,
soľ.

Postup receptu

  1. Do múky pridáme droždie rozmiešané s cukrom, vlažné mlieko, žĺtok, soľ a maslo. Zamiesime cesto a necháme na teplom mieste vykysnúť. Preložíme ho na pomúčenú dosku, vyvaľkáme do obdĺžnika a naplníme pripravenou plnkou. 
  2. Navrch poukladáme nadrobno nakrájané tofu. Zvinieme, dáme na vymastený plech, necháme vykysnúť, potrieme rozpusteným maslom a upečieme. Plnku pripravíme tak, že na maslo dáme cukor a upražíme karamel. 
  3. Potom pridáme postrúhanú kapustu, korenie, soľ a prikryté dusíme. Závin plníme vychladnutou plnkou.
Jemné pagáčiky

Jemné pagáčiky

Suroviny

500 g hladkej múky špeciál,
3 žĺtky,
asi 1 kávová lyžička soli,
50 g Rajo smotanovej nátierky,
50 g droždia,
300 g pomletých škvariek,
1 ks 250 g Rajo kyslá smotana.
Na kvások 2 dl mlieka RAJO,
trocha cukru.
Na potrenie 1 vajce.

Postup receptu

  1. V osladenom mlieku necháme vykysnúť droždie. Kvások pridáme k múke, pridáme žĺtky, smotanu a soľ. Vypracujeme cesto, rozvaľkáme a potrieme škvarkami.
  2. Preložíme ako obálku, potom ešte napoly a necháme 20 minút kysnúť. Opäť rozvaľkáme, preložíme a necháme kysnúť. Opakujeme tri razy. Na štvrtý raz cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 1,5 - 2 cm a vykrajujeme pagáčiky. 
  3. Môžeme ich ozdobiť mriežkou pomocou noža, potrieme rozšľahaným vajcom a dáme piecť do rozpálenej rúry.
Zeleninovo-syrový závin Zeleninovo-syrový závin

Zeleninovo-syrový závin

Suroviny

1 balíček lístkového cesta,
2 ks 180 g Rajo cottage cheese biely,
1 žĺtok,
1 balíček mrazenej zeleninovej zmesi,
1 cibuľa,
1 strúčik cesnaku,
maslo,
mleté čierne korenie,
soľ.

Postup receptu

  1. Nadrobno nakrájanú cibuľu opražíme na masle, pridáme zeleninovú zmes a krátko podusíme. Osolíme a okoreníme. Necháme vychladnúť. Potom pridáme syry, rozotrený cesnak a vymiešame.
  2. Môžeme pridať aj natvrdo uvarené posekané vajce, šunku alebo pažítku. Na rozvaľkané lístkové cesto natrieme pripravenú zeleninovú zmes, zvinieme, potrieme žĺtkom a dáme piecť do rozpálenej rúry na 30 - 40 minút pri 180 stupňoch.
Veľkonočný baranček Veľkonočný baranček

Veľkonočný baranček

Suroviny

300 g polohrubej múky,
1 vajce,
1 dl oleja,
1 dl vody,
1/2 balíčka kypriaceho prášku,
soľ.


Plnka:
2 - 3 póry,
2 - 3 vajcia,
100 g krájanej šunky,
3 PL Rajo smotana na šľahanie,
maslo RAJO,
vegeta,
soľ

Postup receptu

  1. Zo surovín vypracujeme cesto, necháme ho odstáť a medzitým pripravíme plnku. Pór nakrájaný na kolieska opražíme na masle, podlejeme vodou a podusíme.
  2. Z cesta vyformujeme na omastenom plechu barančeka a pokryjeme ho duseným pórom. Plátky šunky skrútime do rúrok, priečne nakrájame a ozdobne uložíme na koláč. 
  3. Vajce rozmiešame so smotanou, osolíme, okoreníme a nalejeme na povrch.
  4. Pečieme v stredne vyhriatej rúre dozlatista.
Tyčinky s Cottage Cheese Tyčinky s Cottage Cheese

Tyčinky s Cottage Cheese

Suroviny

210 g hladkej múky,
1 ks 180 g Rajo cottage cheese biely,
150 g tradičného masla RAJO,
6 – 8 PL Rajo kyslá smotana,
soľ,
1 bielok na potretie,
rasca alebo sezam.

Postup receptu

  1. V múke rozmiešame soľ, pridáme syr, maslo, smotanu a zamiesime. 
  2. Vypracované cesto vyvaľkáme, ostrôžkou pokrájame na tyčinky, potrieme ich bielkom a posypeme soľou a rascou. Poukladáme ich na plech a v dobre vyhriatej rúre upečieme.
Šunkové rožky z tvarohového cesta

Šunkové rožky z tvarohového cesta

Suroviny

1 ks 250 g Rajo tvaroh tučný hrudkovitý,
250 g polohrubej múky,
250 g masla RAJO,
200 g šunky,
1 žĺtok,
1 celé vajce,
soľ,
1 žĺtok na potretie.

Postup receptu

  1. Z tvarohu, múky, masla, vajca a soli vypracujeme cesto, z neho urobíme menšie bochníky, ktoré rozvaľkáme na kruh a rozkrájame na trojuholníky. 
  2. Šunku zmixujeme so žĺtkom a soľou, prípadne štipkou mletého čierneho korenia, a plníme troj-uhlníčky. Zavinieme ich do tvaru rožka, potrieme žĺtkom a pečieme 15 minút pri teplote 180°C.
Šunková nátierka s hubami

Šunková nátierka s hubami

Suroviny

1 ks 180 g Rajo cottage cheese biely,
100 g šunky,
150 g šampiňónov,
1 cibuľa,
50 g Rajo smotanová nátierka,
horčica,
paprika kapia (nemusí byť),
podľa chuti cesnak,
vegeta,
mleté čierne korenie,
soľ,
orechy na ozdobu.

Postup receptu

  1. Do mixéra dáme syr, nátierku, šunku nakrájanú najemno, šampiňóny, posekanú cibuľu, kapiu a pridáme koreniny.
  2. Všetko spolu rozmixujeme na penu. Nátierku ozdobíme polovičkami vlašských orechov.