Recepty

Devínsky kapor Devínsky kapor

Devínsky kapor

Suroviny

200 g očisteného kapra.

Na cestíčko:
20 g hladkej múky,
30 g oleja,
trochu cesnakovej pasty,
1 vajce,
1,5 dl mlieka RAJO,
1 dl piva,
20 g droždia.


Zemiakové krokety:
1 kg zemiakov,
2 žĺtky,
30 g maizeny,
70 g hladkej múky,
1 vajce,
mlieko RAJO,
strúhanka,
tuk na vyprážanie.

Postup receptu

  1. Kapra vykostíme, obalíme v múke, v cestíčku a vypražíme. 
  2. Na pivné cestíčko zmiešame múku, vajce, mlieko a pivo. Vyšľaháme hustejšie cestíčko, do ktorého pridáme trochu cesnakovej pasty, čerstvého droždia a chvíľu počkáme, kým nakysne.
  3. Uvaríme očistené zemiaky a necháme vychladnúť. prepasírujeme cez sito, či pasírovací strojček alebo postrúhame. Pridáme žĺtky, soľ, maizenu, múku a vypracujeme cesto. 
  4. Z neho tvarujeme malé valčeky, obaľujeme ich vo vajci rozšľahanom s trochou mlieka a v strúhanke. Vypražíme do červena.
Babičkina kapustnica Babičkina kapustnica

Babičkina kapustnica

Suroviny

500 g zemiakov,
250 g kyslej kapusty,
údená klobása,
4 dl kyslej smotany Rajo,
150 g údeného tofu,
60 g masla Rajo,
40 g hladkej múky,
1 žĺtok, trocha mlieka Rajo,
1 lyžica mletej sladkej papriky,
rasca,
soľ.

Postup receptu

  1. Očistené surové zemiaky nakrájame na kocky, zalejeme vodou, pridáme soľ, rascu a dáme variť. Keď sa zemiaky trochu povaria, pridáme nakrájanú kyslú kapustu, pokrájanú klobásu a všetko uvaríme domäkka. 
  2. Potom prilejeme kyslú smotanu, v ktorej sme rozmiešali múku a znovu povaríme. 
  3. Nakoniec primiešame papriku, cesnak rozotrený s maslom a žĺtok rozmiešaný v troške mlieka. Tofu pokrájame na malé kocky, pridáme do polievky a necháme prejsť varom.