Recepty

Ľahká domáca ochutená majonéza

Ľahká domáca ochutená majonéza

Suroviny

1 ks 125 g bieleho jogurtu Rajo Klasik,
1 ks 180 g Rajo smotana kyslá,
2 - 3 lyžice oleja, petržlenová,
cibuľová, cesnaková vňať, kôprová vňať podľa chuti,
trocha vlašských orechov nakrájaných nadrobno,
soľ podľa chuti.

Postup receptu

Všetky prísady dáme do sklenenej nádoby (zaváracieho pohára s viečkom) a zmiešame. Môžeme použiť hneď, alebo odložiť do chladničky. Využiť sa dá na zeleninové šaláty v rôznej kombinácii, ale aj k mäsu či vyprážanému syru namiesto tatárskej omáčky, chutná je aj v kombinácii so šunkou a syrom.

Jarná nátierka Jarná nátierka

Jarná nátierka

Suroviny

1 ks 250 g Rajo tvaroh jemný hrudkovitý,
100 g pokrájanej šunkovej salámy,
1 sladká zelená paprika,
1 kopcovitá lyžica petržlenovej vňate,
125 g rastlinného masla,
2-3 PL Rajo Probia Nature jogurt biely,
soľ podľa chuti.
 

Postup receptu

  1. Do misky dáme tvaroh, rastlinné maslo, jogurt, petržlenovú vňať pokrájanú nadrobno, papriku nasekanú na hrubšiu drť a šunkovú salámu nakrájanú na rezance šírky 0,5 cm. 
  2. Všetko spolu vymiešame do nátierkovej konzistencie.
  3. Natierame na chlieb a ozdobíme snietkou petržlenovej vňate.
Mäsový šalát so zeleninou

Mäsový šalát so zeleninou

Suroviny

1 ks 125 g bieleho jogurtu Rajo Klasik,
3 lyžice majonézy,
2 lyžice plnotučnej horčice,
1/2 lyžičky soli,
2 lyžice octu,
1/4 lyžičky mletého čierneho korenia,
8 lyžíc oleja,
cesnak podľa chuti,
2 lyžičky strúhaného chrenu,
3 vajcia uvarené natvrdo,
180 g ementálskeho syra,
180 g vareného mäsa,
180 g šunky,
180 g mäkkej salámy,
180 g nakladaných uhoriek,
2 väčšie zelené papriky,
5 väčších rajčiakov,
1 zväzok reďkoviek.

Postup receptu

  1. Zálievku si urobíme tak, že soľ rozpustíme v octe, pridáme korenie, olej a podľa chuti cesnak. Jogurt dáme do šalátovej misy, rozmiešame s majonézou, horčicou a okoreníme.
  2. Syr, maslo, salámu a uhorky nakrájame na malé kúsky, vložíme do zálievky a necháme 25 minút odležať. Potom zmes zo zálievky vyberieme. 
  3. Z papriky odstránime jadrovníky a nakrájame ju na rezance. Rajčiaky nakrájame na kúsky, olúpané vajcia a reďkovky na plátky. Všetko vmiešame do šalátu, dobre premiešame a podávame s čerstvým chlebom.
Letná šalátová večera Letná šalátová večera

Letná šalátová večera

Suroviny

200 g šalátovej uhorky,
2 strúčiky cesnaku,
50 g tvrdého syra,
1 ks 135 g Rajo Probia jogurt biely ,
soľ.

Postup receptu

  1. Uhorku nakrájame na hrubšie kolieska (3 mm). Pridáme pokrájaný cesnak, tvrdý syr pokrájaný nadrobno, zalejeme jogurtom a pomiešame.
  2. Podávame s chlebom alebo pečivom.
Lahôdkový šalát Lahôdkový šalát

Lahôdkový šalát

Suroviny

300 g šunkovej salámy,
1 ks 135 g Rajo Probia jogurt biely,
300 g sterilizovanej alebo uvarenej špargle,
2 cibule,
2 jablká,
4 rajčiaky,
3 lyžice majonézy
2 lyžice plnotučnej horčice,
2 lyžičky strúhaného chrenu,
1/2 lyžičky cukru,
vegeta,
mleté čierne korenie,
pažítka,
soľ.


Na ozdobenie:
3 vajcia uvarené natvrdo,
trocha petržlenovej vňate.

Postup receptu

  1. V šalátovej mise zmiešame jogurt s majonézou a horčicou, osolíme a okoreníme. Pridáme pažítku nakrájanú najemno. Salámu a cibuľu ošúpeme, jablká a rajčiaky rozkrojíme a odstránime jadierka.
  2. Všetko aj so špargľou pokrájame na kúsky, zamiešame do šalátu a dochutíme. Pred podávaním krátko premiešame, prípadne ešte prichutíme. Olúpeme vajcia, rozkrojíme ich na 6 dielikov a jednotlivé porcie ozdobíme spolu s vňaťou petržlenu.
Jogurtová zálievka s chrenom Jogurtová zálievka s chrenom

Jogurtová zálievka s chrenom

Suroviny

2 lyžice bieleho jogurtu Klasik,
2 lyžice postrúhaného chrenu,
šťava z 1 citróna,
1 lyžica oleja,
cukor,
soľ.

Postup receptu

  1. Všetky prísady dôkladne zmiešame, okyslíme, ocukrujeme a podľa chuti osolíme. Veľmi chutná je s hlávkovým šalátom. 
  2. Zálievku môžeme pripraviť aj do zásoby, pretože ju môžeme niekoľko dní skladovať v chladničke.
Vajcia s bylinkovou omáčkou Vajcia s bylinkovou omáčkou

Vajcia s bylinkovou omáčkou

Suroviny

8 vajec,
1 ks 135 g Rajo Probia jogurt biely,
120 g Rajo kyslá smotana,
125 g Rajo tvaroh odtučnený hrudkovitý,
2 lyžice horčice,
1 cibuľa,
1 zväzok petržlenovej vňate,
kôpru a pažítky,
1 malá sladkokyslá uhorka,
štipka mletého čierneho korenia,
cukor,
soľ,
rajčiaky na ozdobu.

Postup receptu

  1. Vajcia na koncoch prepichenem a vložíme do vriacej vody. Varíme 10 minút, ochladíme studenou vodou a ošúpeme. Do tvarohu vmiešame jogurt, smotanu a horčicu.
  2. Očistenú cibuľu na jemno nastrúhame. Zelené vňate nadrobno nakrájame, takisto uhorku. Všetko pridáme do omáčky. Osolíme, dochutíme korením a cukrom. Omáčku dáme do mištičky, ktorú postavíme do stredu okrúhleho podnosu. 
  3. Vajcia rozkrojíme a poukladáme okolo misky s omáčkou. Ozdobíme kolieskami rajčiakov.
Studená uhorková polievka Studená uhorková polievka

Studená uhorková polievka

Suroviny

1 veľká alebo 2 menšie šalátové uhorky,
2 ks 135 g Rajo Probia jogurt biely,
mletá sladká paprika,
mleté čierne korenie,
soľ.

Postup receptu

  1. Uhorky nakrájame na tenké kolieska, nasolíme ich a keď zmäknú, zlejeme prebytočnú tekutinu. Posypeme paprikou a korením.
  2. Rozhabarkujeme jogurty a vylejeme na uhorky. Všetko dobre premiešame a podľa chuti ešte dosolíme. Podávame vychladené - v horúcom lete na olovrant, alebo ako ľahkú večeru.
Polievka z kuracích drobkov

Polievka z kuracích drobkov

Suroviny

300 g kuracích drobkov,
180 g sterilizovaných šampiňónov,
2 mrkvy,
2 petržleny,
1 malý zeler,
1 cibuľa,
trocha hladkej múky,
1 lyžica oleja,
1 ks 135 g Rajo Probia jogurt biely,
vývar z drobkov,
vegeta,
soľ.

Postup receptu

  1. Kuracie drobky uvaríme v osolenej vode, vykostíme a pokrájame. Na oleji speníme pokrájanú cibuľu, pridáme nakrájanú zeleninu, šampiňóny a kuracie drobky. Podlejeme troškou vývaru a podusíme, aby zelenina zmäkla. 
  2. Urobíme zátrepku z vývaru a múky, vlejeme k zelenine, doplníme vývarom, ochutíme vegetou podľa potreby a odstavíme zo sporáka. Do hotovej polievky vmiešame jogurt.
Kurča s jogurtom Kurča s jogurtom

Kurča s jogurtom

Suroviny

1 stredne veľké kurča,
135 g bieleho jogurtu Rajo Probia Nature,
1 lyžica pikantného kečupu,
kúsok masla,
soľ.

Postup receptu

  1. Kurča chvíľu povaríme v osolenej vode. Medzitým rozmiešame jogurt, kečup a maslo. 
  2. Ovarené kurča osušímme, natrieme pripravenou zmesou a vo vyhriatej rúre opečieme do zlatista.