Recepty

Ľahká domáca ochutená majonéza

Ľahká domáca ochutená majonéza

Suroviny

1 ks 125 g bieleho jogurtu Rajo Klasik,
1 ks 180 g Rajo smotana kyslá,
2 - 3 lyžice oleja, petržlenová,
cibuľová, cesnaková vňať, kôprová vňať podľa chuti,
trocha vlašských orechov nakrájaných nadrobno,
soľ podľa chuti.

Postup receptu

Všetky prísady dáme do sklenenej nádoby (zaváracieho pohára s viečkom) a zmiešame. Môžeme použiť hneď, alebo odložiť do chladničky. Využiť sa dá na zeleninové šaláty v rôznej kombinácii, ale aj k mäsu či vyprážanému syru namiesto tatárskej omáčky, chutná je aj v kombinácii so šunkou a syrom.

Mäsový šalát so zeleninou

Mäsový šalát so zeleninou

Suroviny

1 ks 125 g bieleho jogurtu Rajo Klasik,
3 lyžice majonézy,
2 lyžice plnotučnej horčice,
1/2 lyžičky soli,
2 lyžice octu,
1/4 lyžičky mletého čierneho korenia,
8 lyžíc oleja,
cesnak podľa chuti,
2 lyžičky strúhaného chrenu,
3 vajcia uvarené natvrdo,
180 g ementálskeho syra,
180 g vareného mäsa,
180 g šunky,
180 g mäkkej salámy,
180 g nakladaných uhoriek,
2 väčšie zelené papriky,
5 väčších rajčiakov,
1 zväzok reďkoviek.

Postup receptu

  1. Zálievku si urobíme tak, že soľ rozpustíme v octe, pridáme korenie, olej a podľa chuti cesnak. Jogurt dáme do šalátovej misy, rozmiešame s majonézou, horčicou a okoreníme.
  2. Syr, maslo, salámu a uhorky nakrájame na malé kúsky, vložíme do zálievky a necháme 25 minút odležať. Potom zmes zo zálievky vyberieme. 
  3. Z papriky odstránime jadrovníky a nakrájame ju na rezance. Rajčiaky nakrájame na kúsky, olúpané vajcia a reďkovky na plátky. Všetko vmiešame do šalátu, dobre premiešame a podávame s čerstvým chlebom.
Jogurtová zálievka s chrenom Jogurtová zálievka s chrenom

Jogurtová zálievka s chrenom

Suroviny

2 lyžice bieleho jogurtu Klasik,
2 lyžice postrúhaného chrenu,
šťava z 1 citróna,
1 lyžica oleja,
cukor,
soľ.

Postup receptu

  1. Všetky prísady dôkladne zmiešame, okyslíme, ocukrujeme a podľa chuti osolíme. Veľmi chutná je s hlávkovým šalátom. 
  2. Zálievku môžeme pripraviť aj do zásoby, pretože ju môžeme niekoľko dní skladovať v chladničke.