Recepty

Tvarohový krém s bylinkami Tvarohový krém s bylinkami

Tvarohový krém s bylinkami

Suroviny

250 g jemného tvarohu RAJO,
1 ks 250 ml Rajo smotana na šľahanie,
3 strúčiky cesnaku,
2 ČL vegety,
2 ČL posekanej petržlenovej vňate,
pažítky,
žeruchy - podľa chuti a možnosti.

Postup receptu

  1. Šľahačku prevaríme s vegetou a po vychladnutí prikryjeme a odložíme do chladničky. Na druhý deň rozmixujeme smotanu spolu s tvarohom a cesnakom pokrájaným na malé kúsky. 
  2. Do hotového krému pridáme bylinky posekané najemno a ozdobíme nimi aj povrch. Môžeme podávať s čerstvou zeleninou, chlebom alebo pečivom ako predjedlo, prípadne využiť ako nátierku, alebo namiesto tatárskej omáčky k mäsu či k iným jedlám.

Tento recept si môžete pripraviť aj v prípade ak trpíte laktózovou intoleranciou, ak použijete bezlatózové produkty Rajo. RAJO bezlatózový jemný tvaroh hrudkovitý a RAJO bezlaktózovú smotanu na šľahanie.

Rajčiaky plnené syrovým krémom Rajčiaky plnené syrovým krémom

Rajčiaky plnené syrovým krémom

Suroviny

8 rajčiakov,
4 vajcia,
1 dl mlieka RAJO,
1 ks 180 g Rajo cottage cheese pažítka,
40 g tradičného masla RAJO,
mleté čierne korenie,
trocha strúhanky,
soľ.

Postup receptu

  1. Z umytých rajčiakov odkrojíme vršky a vydlabeme vnútro. Naplníme ich syrovým krémom, poukladáme do maslom vymasteného pekáča a v rúre zapečieme. 
  2. Syrový krém: Mlieko s vajcami rozšľaháme, pridáme Cottage cheese, korenie, soľ a zahustíme strúhankou. Podávame s pečivom, alebo ako ľahké jedlo so zemiakovou kašou.
Mexický quiche Mexický quiche

Mexický quiche

Suroviny

1 balík lístkového cesta,
200 g šampiňónov,
150 g syru ementál,
1 veľká cibuľa,
2 rajčiaky,
10 vajec,
100 ml Rajo smotana na šľahanie,
1 lyžička tradičného masla Rajo.

Postup receptu

  1. Okrúhlu formu vymastíme maslom a vyložíme lístkovým cestom, ktoré jemne natiahneme do strán. Čerstvé šampiňóny olúpeme a nakrájame na plátky, syr postrúhame, cibuľu nakrájame a vajcia rozmiešame so smotanou. 
  2. Polovicu syra si odložíme spolu s jedným rajčiakom a trochou šampiňónov, zvyšok surovín pridáme do rozmiešaných vajec so smotanou. Rajčiak pokrájame na malé kocky. 
  3. Zmes dáme do formy s cestom, ozdobíme zvyškom šampiňónov, rajčiakom pokrájaným na kolieska a posypeme zvyškom strúhaného syra. Pečieme 30 - 35 minút pri teplote 170°C.

Tento recept si môžete pripraviť aj v prípade ak trpíte laktózovou intoleranciou, ak použijete RAJO bezlaktózovú smotanu na šľahanie.

Kysnutý kapustový závin

Kysnutý kapustový závin

Suroviny

400 g hrubej múky,
20 g droždia,
1 žĺtok,
40 g cukru,
40 g tradičného masla RAJO,
mlieko RAJO,
soľ.

Plnka:
1 kg hlávkovej kapusty,
100 g tradičného masla RAJO,
100 g kryštálového cukru,
100 g údeného tofu,
mleté čierne korenie,
soľ.

Postup receptu

  1. Do múky pridáme droždie rozmiešané s cukrom, vlažné mlieko, žĺtok, soľ a maslo. Zamiesime cesto a necháme na teplom mieste vykysnúť. Preložíme ho na pomúčenú dosku, vyvaľkáme do obdĺžnika a naplníme pripravenou plnkou. 
  2. Navrch poukladáme nadrobno nakrájané tofu. Zvinieme, dáme na vymastený plech, necháme vykysnúť, potrieme rozpusteným maslom a upečieme. Plnku pripravíme tak, že na maslo dáme cukor a upražíme karamel. 
  3. Potom pridáme postrúhanú kapustu, korenie, soľ a prikryté dusíme. Závin plníme vychladnutou plnkou.
Jemné pagáčiky

Jemné pagáčiky

Suroviny

500 g hladkej múky špeciál,
3 žĺtky,
asi 1 kávová lyžička soli,
50 g Rajo smotanovej nátierky,
50 g droždia,
300 g pomletých škvariek,
1 ks 250 g Rajo kyslá smotana.
Na kvások 2 dl mlieka RAJO,
trocha cukru.
Na potrenie 1 vajce.

Postup receptu

  1. V osladenom mlieku necháme vykysnúť droždie. Kvások pridáme k múke, pridáme žĺtky, smotanu a soľ. Vypracujeme cesto, rozvaľkáme a potrieme škvarkami.
  2. Preložíme ako obálku, potom ešte napoly a necháme 20 minút kysnúť. Opäť rozvaľkáme, preložíme a necháme kysnúť. Opakujeme tri razy. Na štvrtý raz cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 1,5 - 2 cm a vykrajujeme pagáčiky. 
  3. Môžeme ich ozdobiť mriežkou pomocou noža, potrieme rozšľahaným vajcom a dáme piecť do rozpálenej rúry.
Škvarkové rožky Škvarkové rožky

Škvarkové rožky

Suroviny

500 g hladkej múky,
1 ks 250 ml Rajo smotana na šľahanie,
2 vajcia,
1 kocka syrokrému,
40 g droždia,
0,5 dl mlieka Rajo,
soľ,
pomleté škvarky na plnku podľa chuti,
sézam,
strúhaný tvrdý syr alebo rasca na posypanie,
1 vajce na potrenie.

Postup receptu

  1. Zamiesime cesto a necháme 1 hodinu stáť. Potom ho rozdlelíme na 8 častí. Každú časť samostatne vyvaľkáme do kruhu, potrieme škvarkami, osolíme a rozkrájame ako tortu na 16 dielikov. 
  2. Stáčame ich po jednom od najhrubšieho konca po najtenší. Potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme a poukladáme na vymastený plech. Pečieme vo vyhriatej rúre.
Pikantná tvarohová nátierka Pikantná tvarohová nátierka

Pikantná tvarohová nátierka

Suroviny

1 ks 180 g Rajo tvaroh odtučnený hrudkovitý,
80 g Rajo jogurtová nátierka,
1 veľká zelená paprika,
1 lyžica olúpaného a nakrájaného rajčiaka,
1 lyžička plnotučnej horčice,
1 lyžička nakrájanej cibuľky alebo pažítky,
trocha trvanlivého mlieka Rajo,
rasca,
soľ.

Postup receptu

  1. Jogurtovú natierku vymiešame s tvarohom, pridáme papriku nakrájanú najemno, horčicu, rascu, cibuľku či pažítku a nakrájaný rajčiak.
  2. Pridáme mlieko, aby sa masa dala dobre roztierať a necháme odležať v chlade. Možno ešte pridať 1 - 2 sardinky.
Žemľové knedličky Žemľové knedličky

Žemľové knedličky

Suroviny

8 žemlí pokrájaných na kocky,
8 lyžíc nakrájanej petržlenovej vňate,
7,5 dl mlieka RAJO,
3 celé vajcia,
2 veľké cibule,
150 g masla RAJO,
150 g hrubej múky (podľa potreby),
soľ.

Postup receptu

  1. Pokrájanú cibuľu opražíme na masle a pridáme opražené žemle. Mlieko rozmixujeme s vajcami a soľou, žemle zalejeme a pridáme petržlenovú vňať. Dôkladne premiešame. 
  2. Necháme stáť asi 15 minút, aby masa dobre zmäkla, ešte raz premiešame a na podklade z múky navlhčenými rukami formujeme malé guľky. 
  3. Guľky varíme 10 minút v osolenej vode. Po jednej ich vyberieme a prepichneme ihlicou, aby unikol prebytočný vzduch. Vhodné sú k pečenému mäsu či hydine.
Pikantná zelerová omáčka Pikantná zelerová omáčka

Pikantná zelerová omáčka

Suroviny

400 g zeleru,
100 g rajčiakového pretlaku,
3 dl mlieka Rao,
40 g masla Rajo,
60 g hladkej múky,
zelerový vývar,
vegeta,
mleté čierne korenie,
cukor,
soľ.

Postup receptu

  1. Očistený a pokrájaný zeler uvaríme v troche osolenej vody. Z múky a masla pripravíme svetlú zápražku, rozriedime ju vývarom z zeleru, pridáme rajčiakový pretlak, premiešame a dobre povaríme. 
  2. Potom všetko prepasírujeme alebo rozmixujeme. Pridáme mlieko, ešte chvíľu povaríme a dochutíme vegetou, soľou, korením a cukrom.
Ľahký rybí šalát Ľahký rybí šalát

Ľahký rybí šalát

Suroviny

500 g rybieho mäsa,
1 ks 500 g Rajo Nízkotučný jogurt Plus pre zdravie – biely,
3 dl trvanlivého mlieka Rajo,
uvarený alebo sterilizovaný hrášok,
2-3 mladé cibuľky,
200 g mrkvy,
trocha vegety,
mleté čierne korenie,
5 dl octu (na uvarenie ryby),
soľ,
2 l vody.

Postup receptu

  1. Do vody vlejeme ocot a varíme v nej očistenú rybu alebo filé asi 10 minút. Ocedíme, prípadne vyberieme kostičky. 
  2. Mäso roztlačíme vidličkou, pridáme uvarenú a na jablkovom strúhadle postrúhanú mrkvu, nadrobno nakrájanú cibuľku aj s vňaťou, hráškom a jogurtom.
  3. Osolíme, okoreníme a pomaly dolievame mlieko, kým nedosiahneme požadovanú hustotu. Hotový šalát dáme vychladiť. Takto získame asi 2 kg čerstvého rybieho šalátu.
Zemiaky v bylinkovej omáčke Zemiaky v bylinkovej omáčke

Zemiaky v bylinkovej omáčke

Suroviny

1 kg zemiakov,
50 g masla,
30 g hladkej múky,
7,5 dl mlieka RAJO,
1 ks 330 g Rajo Nízkotučný jogurt Plus pre zdravie – biely,
100 g strúhaného tvrdého syra,
mleté čierne korenie,
1 viazanička petržlenovej vňate,
soľ.

Postup receptu

  1. Olúpané zemiaky povaríme v osolenej vode 20 minút, vodu zlejeme a necháme vychladnúť. V hrnci rozpustíme maslo, pridáme múku a krátko opražíme. 
  2. Za stáleho miešania prilievame po častiach mlieko rozmiešané s jogurtom, necháme prevrieť a zhustnúť. V omáčke rozpustíme polovicu strúhaného syra, dochutíme soľou a korením. Pokrájané zemiaky dáme do ohňo- vzdornej misy alebo do pekáča. 
  3. Omáčku vylejeme na zemiaky, posypeme zvyškom strúhaného syra a posekanou petržlenovou vňaťou. Rúru predhrejeme na 200°C a zemiaky zapekáme asi 15 minút. Podávame so zeleninovým šalátom.
Zemiaková polievka s mliekom Zemiaková polievka s mliekom

Zemiaková polievka s mliekom

Suroviny

500 g zemiakov,
1 kocka zeleninového bujónu,
1 l mlieka RAJO,
vegeta,
kôpor,
soľ,
voda

Postup receptu

  1. Očistené zemiaky nakrájame na kocky, zalejeme vodou, pridáme vegetu, soľ, kocku zeleninového bujónu a dáme variť. 
  2. Keď sú zemiaky uvarené, prilejeme mlieko a polievka je hotová. Na tanieri pridáme podľa chuti nakrájaný kôpor.