Recepty

Slaný tvaroháč so špenátom a kozím syrom Slaný tvaroháč so špenátom a kozím syrom

Slaný tvaroháč so špenátom a kozím syrom

Suroviny

270 g lístkového cesta
1 PL rastlinného oleja
70 g póru
250 g tvarohu
100 g baby špenátu
2 vajcia
100 g kozieho syra
40 g natrhaného prosciutta (alebo inej šunky)
soľ / čierne korenie podľa chuti
štipka muškátového oriešku
čerstvý majorán na ozdobu

Autorka: The Story of a Cake

Postup receptu

  1. Pripravíme si formu s priemerom 24 cm a vystelieme ju papierom na pečenie.
  2. Rúru vopred vyhrejeme na 190 stupňov.
  3. Vyvaľkaným lístkovým cestom vystelieme dno a trochu aj boky (1-2 cm) formy a popicháme ho vidličkou.
  4. Potom na oleji speníme nakrájaný pór a chvíľku restujeme. Pridáme špenátové listy a pár minút podusíme.
  5. Medzitým vymiešame tvaroh s vajíčkami a pridáme špenátovo-pórkovú zmes. Premiešame. 
  6. Pridáme natrhané prosciutto a 50 g kozieho syra. 
  7. Premiešame a osolíme, okoreníme podľa chuti. 
  8. Zmes natrieme na lístkové cesto.
  9. Navrch ešte rozdrobíme zvyšných 50 g kozieho syra. 
  10. Pečieme vo vyhriatej rúre približne 30 – 35 minút. 
  11. Hotový slaný koláčik ozdobíme čerstvým majoránom.
Tvarohový krém s bylinkami Tvarohový krém s bylinkami

Tvarohový krém s bylinkami

Suroviny

250 g jemného tvarohu RAJO,
1 ks 250 ml Rajo smotana na šľahanie,
3 strúčiky cesnaku,
2 ČL vegety,
2 ČL posekanej petržlenovej vňate,
pažítky,
žeruchy - podľa chuti a možnosti.

Postup receptu

  1. Šľahačku prevaríme s vegetou a po vychladnutí prikryjeme a odložíme do chladničky. Na druhý deň rozmixujeme smotanu spolu s tvarohom a cesnakom pokrájaným na malé kúsky. 
  2. Do hotového krému pridáme bylinky posekané najemno a ozdobíme nimi aj povrch. Môžeme podávať s čerstvou zeleninou, chlebom alebo pečivom ako predjedlo, prípadne využiť ako nátierku, alebo namiesto tatárskej omáčky k mäsu či k iným jedlám.

Tento recept si môžete pripraviť aj v prípade ak trpíte laktózovou intoleranciou, ak použijete bezlatózové produkty Rajo. RAJO bezlatózový jemný tvaroh hrudkovitý a RAJO bezlaktózovú smotanu na šľahanie.

Tvarohový chlebík s údeným jazykom

Tvarohový chlebík s údeným jazykom

Suroviny

1 ks 180 g Rajo tvaroh odtučnený hrudkovitý,
400 g vareného údeného jazyka,
100 g malých šampiňónov,
150 g tenkých plátkov údenej šunky,
100 g malých nakladaných uhoriek,
20 g plátkovej želatíny.

Postup receptu

  1. Formu na srnčí chrbát vyložíme potravinárskou fóliou. Na fóliu navrstvíme údenú šunku nakrájanú natenko. Malé šampiňóny sparíme vo vriacej vode. Uvarený údený jazyk a uhorky nakrájame na kocky a pomiešame s tvarohom a nakrájanými šampiňónmi. 
  2. Rozpustíme želatínu a vmiešame ju do zmesi. Naplníme pripravenú formu a necháme stáť asi 3 hodiny. Stuhnutý chlebík vyklopíme, odstránime fóliu a nakrájame na plátky.
Tvarohové šišky Tvarohové šišky

Tvarohové šišky

Suroviny

1 ks 250 g Rajo tvaroh tučný hrudkovitý,
1 vajce,
2 lyžice detskej krupice,
1/4 balíčka kypriaceho prášku,
strúhaná citrónová kôra,
štipka soli,
olej na vyprážanie,
práškový cukor s vanilkou na obaľovanie.

Postup receptu

  1. Prísady na cesto spolu vymiešame a necháme aspoň 30 minút odstáť v chlade. 
  2. Potom vytvarujeme malé šišky (ako malíček, pretože pri pražení rastú) a obaľujeme ich v krupici. Vypražíme zo všetkých strán na oleji a obalíme v cukre.
Šunkové rožky z tvarohového cesta

Šunkové rožky z tvarohového cesta

Suroviny

1 ks 250 g Rajo tvaroh tučný hrudkovitý,
250 g polohrubej múky,
250 g masla RAJO,
200 g šunky,
1 žĺtok,
1 celé vajce,
soľ,
1 žĺtok na potretie.

Postup receptu

  1. Z tvarohu, múky, masla, vajca a soli vypracujeme cesto, z neho urobíme menšie bochníky, ktoré rozvaľkáme na kruh a rozkrájame na trojuholníky. 
  2. Šunku zmixujeme so žĺtkom a soľou, prípadne štipkou mletého čierneho korenia, a plníme troj-uhlníčky. Zavinieme ich do tvaru rožka, potrieme žĺtkom a pečieme 15 minút pri teplote 180°C.
Pikantná tvarohová nátierka Pikantná tvarohová nátierka

Pikantná tvarohová nátierka

Suroviny

1 ks 180 g Rajo tvaroh odtučnený hrudkovitý,
80 g Rajo jogurtová nátierka,
1 veľká zelená paprika,
1 lyžica olúpaného a nakrájaného rajčiaka,
1 lyžička plnotučnej horčice,
1 lyžička nakrájanej cibuľky alebo pažítky,
trocha trvanlivého mlieka Rajo,
rasca,
soľ.

Postup receptu

  1. Jogurtovú natierku vymiešame s tvarohom, pridáme papriku nakrájanú najemno, horčicu, rascu, cibuľku či pažítku a nakrájaný rajčiak.
  2. Pridáme mlieko, aby sa masa dala dobre roztierať a necháme odležať v chlade. Možno ešte pridať 1 - 2 sardinky.
Jarná nátierka Jarná nátierka

Jarná nátierka

Suroviny

1 ks 250 g Rajo tvaroh jemný hrudkovitý,
100 g pokrájanej šunkovej salámy,
1 sladká zelená paprika,
1 kopcovitá lyžica petržlenovej vňate,
125 g rastlinného masla,
2-3 PL Rajo Probia Nature jogurt biely,
soľ podľa chuti.
 

Postup receptu

  1. Do misky dáme tvaroh, rastlinné maslo, jogurt, petržlenovú vňať pokrájanú nadrobno, papriku nasekanú na hrubšiu drť a šunkovú salámu nakrájanú na rezance šírky 0,5 cm. 
  2. Všetko spolu vymiešame do nátierkovej konzistencie.
  3. Natierame na chlieb a ozdobíme snietkou petržlenovej vňate.
Sedmohradská kapusta Sedmohradská kapusta

Sedmohradská kapusta

Suroviny

1,5 kg kyslej kapusty,
1 kg údenej klobásy,
1 ks 330 g Rajo nízkotučný jogurt biely,
1 ks 250 ml Rajo Acidko plnotučné biele,
2 dl mlieka Rajo,
mletá paprika,
tvrdý údený syr,
údená slanina,
soľ.

Postup receptu

  1. Zemiaky uvaríme v šupke a vychladnuté nakrájame na kolieska. Ohňovzdornú misu alebo pekáč vymastíme, vyložíme zemiakmi, na ne rozprestrieme kapustu, kolieska nakrájanej údenej klobásy, vrstvu posypeme strúhaným syrom a zalejeme časťou zálievky.
  2. Potom naplnenú misu zalejeme ostatnou zálievkou, posypeme zvyškom syra a dáme zapiecť do vyhriatej rúry. Pred podávaním každú porciu posypeme kockami opraženej údenej slaniny. 
  3. Zálievka: Dobre zmiešame jogurt, acidofilné a obyčajné mlieko a pridáme mletú papriku a soľ.
Šalátová polievka Šalátová polievka

Šalátová polievka

Suroviny

4 hlávky šalátu,
2 ks 250 ml Rajo Acidko plnotučné biele,
4 strúčiky cesnaku,
rasca,
polievkové korenie,
ocot podľa chuti,
soľ.

Zápražka:
40 g údenej slaniny,
hladká múka,
mlieko Rajo.


Zátrepka:
hladká múka,
mlieko Rajo.

Postup receptu

  1. Do hrnca dáme acidofilné mlieko, pretlačný cesnak, rascu, trochu vody a pri stálom miešaní necháme pomaly vrieť. Zo slaniny a múky urobíme hustú zápražku a zalejeme ju studeným mliekom. Vlejeme ju do acidofiného mlieka s miešame, kým nezovrie. 
  2. Potom stiahneme teplotu na najnižší stupeň, pridáme zátrepku a dávame pozor, aby sa nám neurobili hrčky. Necháme prevrieť, dochutíme soľou a polievkovým korením. 
  3. Do polievky vložíme šalát nakrájaný na rezance a necháme vrieť, až kým nezmäkne. Po odstavení z ohňa môžeme pridať podľa chuti ocot.
Krájané halušky z tvarohového cesta Krájané halušky z tvarohového cesta

Krájané halušky z tvarohového cesta

Suroviny

1 ks 180 g Rajo tvaroh odtučnenený,
1 vajce,
35 g múky,
10 g masla Rajo,
soľ.


Na podávanie:
20 g kyslej smotany Rajo,
6 g masla Rajo.
Recept je na 1 porciu.

Postup receptu

  1. Tvaroh dôkladne rozotrieme, osolíme, pridáme zmäknuté maslo a vajce. Ak je tvaroh suchý, pridáme trocha smotany. 
  2. Nakoniec prisypeme múku a dobre premiesime, aby nezostali hrudky.
  3. Na pomúčenej doske vyvaľkáme z cesta pás šírky 3 - 5 cm a pokrájame ho na kúsky. 
  4. Halušky vložíme do vriacej vody a povyberáme ich, keď vyplávajú na povrch.
  5. Na mise ich polejeme roztopeným maslom a smotanou.
Karfiol s tvarohovou omáčkou Karfiol s tvarohovou omáčkou

Karfiol s tvarohovou omáčkou

Suroviny

1 ks 250 g Rajo tvaroh jemný hrudkovitý,
1 ks 145 g Rajo Nízkotučný jogurt Plus pre zdravie - biely,
1 veľký karfiol,
1 vajce,
1 lyžica posekanej pažítky,
1 lyžica nakrájanej petržlenovej vňate,
soľ.

Postup receptu

  1. Tvaroh rozmixujeme s jogurtom na hustú omáčku a pridáme posekané vňate. 
  2. Karfiol uvaríme v osolenej vode, rozdelíme na taniere a polejeme omáčkou. 
  3. Jednotlivé porcie posypeme vareným vajcom posekaným nadrobno. Môžeme obložiť plátkami šunky a hranolkami.
Hubová kyslá polievka Hubová kyslá polievka

Hubová kyslá polievka

Suroviny

120 g čerstvých hub,
1 ks 250 RAJO Acidko plnotučné biele,
40 g cibule,
40 g hladkej múky,
20 g oleja,
mletá sladká paprika,
bobkový list,
ocot,
soľ.

Postup receptu

  1. Pokrájanú cibuľu speníme na oleji, pridáme nakrájané huby, mletú papriku, soľ, bobkový list, podlejeme vodou a dusíme. 
  2. Do mlieka zamiešame múku, prilejeme k hubám a spolu povaríme. 
  3. Nakoniec okyslíme podľa chuti.