Recepty

Závin z jogurtového cesta

Závin z jogurtového cesta

Suroviny

300 g hladkej múky,
100 g hrubej múky,
200 g tradičného masla Rajo,
1 balíček kypriaceho prášku,
1 ks Rajo Probia jogurt biely,
soľ,
1 vajce na potretie,
tuk na plech.

Plnka:
1 ks Rajo tvaroh tučný hrudkovitý,
práškový cukor (podľa chuti),
1 žĺtok, sneh z 1 bielka,
1 balíček vanilínového cukru,
hrozienka,
1 lyžica vanilkového krémového prášku,
50 g rozpusteného  tradičného masla Rajo.

Postup receptu

  1. Z uvedených prísad vypracujeme cesto, rozdelíme ho na 4 časti, rozvaľkáme natenko.  Z prísad pripravíme plnku, ktorou naplníme pripravené pláty cesta, zvinieme a preložíme na vymastený plech. 
  2. Potrieme rozšľahaným vajcom a pomaly upečieme.
Záhorácke kysnuté koláčiky Záhorácke kysnuté koláčiky

Záhorácke kysnuté koláčiky

Suroviny

500 g polohrubej výberovej múky,

100 g masti (kačacej alebo husacej),
100 g práškového cukru,
2 žĺtky,
20 g droždia,
4 dl plnotučného mlieka RAJO,
trošku soli.
Na namáčanie 2 vajcia.

Tvarohová plnka:
500 g tvarohu RAJO,
150 g cukru,
50 g hrozienok,
2 žĺtky,
trochu vanilínového cukru a postrúhanej citrónovej kôry.

Posýpka:
125 g hladkej múky,
75 g tuku,
1 žĺtok,
trochu strúhanej citrónovej kôry a vanilínového cukru.

Postup receptu

  1. Masť s cukrom, soľou a žĺtkami vymiešame do penista. V troške vlažného mlieka necháme vykysnúť droždie a pridáme do odváženej múky. Postupne pridávame vymiešanú zmes, zvyšok mlieka, vypracujeme vláčne cesto a necháme vykysnúť.
  2. Ak máme dosť trpezlivosti, počas kysnutia premiesime cesto ešte dva razy. Bude vláčnejšie. Vykysnuté cesto preložíme na dosku a rozvaľkáme na hrúbku asi 1/2 cm. Pokrájame na štvorce, naplníme tvarohovou plnkou a vytvarujeme malé bochníčky.
  3. Zo surovín na posýpku vypracujeme tuhé cesto, ktoré potom postrúhame na jemnom strúhadle. Bochníčky z cesta namáčame hladkou stranou do vajec, rozšľahaných s troškou mlieka a potom do posýpky. Poukladáme ich na vymastený plech a necháme ešte pol hodiny kysnúť. Upečieme v stredne teplej rúre. Ešte teplé posypeme práškovým cukrom.
Vianočný štedrák Vianočný štedrák

Vianočný štedrák

Suroviny

500 g polohrubej múky,
3 dl mlieka RAJO,
20 g droždia,
100 g rozpusteného tradičného masla RAJO,
100 g cukru,
3 žĺtky,
postrúhaná citrónová kôra,
trochu soli,
tuk na vymastenie plechu,
1 žĺtok na potrenie cesta.

Plnka č.1:
slivkový lekvár zmiešaný s postrúhanou citrónovou kôrou.

Plnka č.2:
180 g mletých orechov,
30 g strúhanky,
80 g cukru,
1,5 dl mlieka RAJO,
1 strúčik vanilky,
strúhaná citrónová kôra,
Všetko spolu uvaríme.
Vanilku vyberieme.

Plnka č.3:
200 g mletého maku,
120 g cukru,
10 g tradičného masla RAJO,
1,5 dl mlieka RAJO,
1 vanilkový strúčik,
citrónová kôra.

Plnka č.4:
300 g Rajo tvaroh tučný hrudkovitý,
80 g cukru,
80 g tradičného masla RAJO,
20 g umytých hrozienok,
2 žĺtky,
citrónová kôra,
sneh z 2 bielkov,
1 vanilka.

Postup receptu

  1. U plniek č. 2 a 3 mlieko, vanilku, maslo, citrónovú kôru zvaríme. Z horúcej zmesi vyberieme vanilku a sparíme ňou orechy a mak. Kvások z droždia, vlažného mlieka a trošky cukru spracujeme s múkou, žĺtkami, a ostatnými prísadami na polotuhé cesto, ktoré rozdelíme na 5 dielov.
  2. Na vymastený plech položíme 1 plát, potrieme plnkou č. 1. Zakryjeme druhým plátom. Nasleduje ďalšia plnka a tretí plát. Tretia plnka, ďalší plát a posledná plnka. Piaty plát cesta rozdelíme na pásiky, a na tvarohovej plnke z nich vytvoríme mriežku. Potrieme žĺtkom a dáme piecť.
Tvarohový pohár Tvarohový pohár

Tvarohový pohár

Suroviny

300 g Rajo tvaroh jemný hrudkovitý,
1ks 145 g Rajo Nízkotučný jogurt Plus pre zdravie,
1 - 2 PL cukru,
2 PL hrozienok namočených v rume,
trocha posekaných vlašských orechov,
čerstvé alebo kompótované ovocie podľa chuti,
okrúhle piškóty,
smotana na šľahanie RAJO.

Postup receptu

  1. Do sklenených vysokých pohárov navrstvíme ovocie a okrúhle piškóty. 
  2. Pridáme krém, vymiešaný z uvedených surovín a povrch ozdobíme šľahačkou a ovocím.
Tvarohovo - orechový koláč

Tvarohovo - orechový koláč

Suroviny

250 g polohrubej múky,
200 g práškového cukru,
200 g orechov,
150 g rastlinného tuku,
10 vajec,
3/4 balíčka kypriaceho prášku,
tuk a múka na plech.

Tvarohová plnka:
4 ks 250 g Rajo tvaroh tučný hrudkovitý,
4 žĺtky,
50 g masla RAJO,
200 g práškového cukru.
Sneh zo 4 bielkov a 100 g kryštálového cukru.

Postup receptu

  1. Suroviny na cesto zmiesime a 10 minút pečieme. Potom dáme na cesto plnku a znova zasunieme na 10 minút do rúry. 
  2. Plech opäť vytiahneme a na koláč dáme sneh z bielkov s kryštálovým cukrom. Pečieme, až kým sneh nedostane hnedastú farbu.
Smotanový koláč s tvarohom

Smotanový koláč s tvarohom

Suroviny

3 vajcia,
200 g práškového cukru,
300 g polohrubej múky,
500 ml Rajo smotana na šľahanie,
1 lyžička sódy bikarbóny,
1 lyžička kakaa,
1 dl oleja.

Plnka:
1 ks 250 g Rajo tvaroh tučný hrudkovitý,
1 žĺtok,
4lyžice práškového cukru,
1lyžica maizeny,
1 vanilínový cukor,
tuk a múka na plech.

Postup receptu

  1. Suroviny na cesto vymiešame na redšiu hmotu a rozdelíme na polovice. Jednu vylejeme na vymastený plech vysypaný múkou. Suroviny na plnku vymiešame na jemnú hmotu. 
  2. Na cesto ukladáme lyžicou kôpky z plnky, na ktoré vylejeme druhú polovicu cesta a pečieme 30 - 45 minút. Povrch upečeného koláča po vychladnutí posypeme práškovým cukrom.
Silvestrovské tvarohové rezy Silvestrovské tvarohové rezy

Silvestrovské tvarohové rezy

Suroviny

4 vajcia,
200 g práškového cukru,
1/2 balíčka vanilínového cukru,
180 g masla Rajo,
200 g Rajo tvaroh tučný hrudkovitý,
80 g orechov,
80 g hrubej múky,
1/2 balíčka kypriaceho prášku,
80 g hrozienok,
80 g posekaných orechov,
80 g čokolády,
5 lyžíc rumu.

Postup receptu

  1. Žĺtky, cukry a maslo vymiešame do peny, pridáme prelisovaný tvaroh, pomleté orechy, tuhý sneh z bielkov, múku rozmiešanú s kypriacim práškom, hrozienka, posekanú čokoládu, posekané orechy a všetko spolu zľahka premiešame. 
  2. Pridáme rum a opäť premiešame. Pripravené cesto rozotrieme na vymastený a múkou vysypaný plech a vo vyhriatej rúre upečieme. Vychladnuté cesto pokrájame na rezy a posypeme práškovým cukrom.
Sicílska tvarohová torta Sicílska tvarohová torta

Sicílska tvarohová torta

Suroviny

250 g polohrubej múky,
1/2 balíčka kypriaceho prášku,
85 g Rajo masla,
60 g práškového cukru,
trochu postrúhanej citrónovej kôry,
2 vajcia
2 - 3 lyžice mlieka Rajo,
soľ,
maslo Rajo na potrenie torty.


Tvarohová plnka:
500 g Rajo tvaroh jemný hrudkovitý,
2 žĺtky,
250 g práškového cukru,
100 g zrelých alebo kompótovaných broskýň,
100 g kokosovej múčky.

Postup receptu

  1. Múku preosejeme s kypriacim práškom, zmiesime s cukrom, tukom, štipkou soli a citrónovou kôrou. Vymastíme tortovú formu a dno vyložíme rozvaľkaným cestom tak, aby pokrylo aj boky. 
  2. Natrieme polovicou tvarohovej plnky, na to položíme polovice broskýň. Posypeme kokosovou múčkou (prípadne posekanými mandľami) a nakoniec ešte potrieme zvyškom plnky. 
  3. Pečieme v stredne teplej rúre. Ešte teplú tortu potrieme roztopeným maslom a posypeme práškovým cukrom a ozdobíme broskyňami.
Pohárový koláč Pohárový koláč

Pohárový koláč

Suroviny

3 poháre Rajo Acidko plnotučné biele,
3 poháre zmiešanej hladkej a hrubej múky,
1 pohár práškového cukru,
1 dl oleja,
1 lyžica sódy bikarbóny,
hrozienka,
kandizované ovocie,
strúhaná čokoláda,
orechy.

Postup receptu

  1. Všetky suroviny zmiešame na cesto a dáme piecť do mierne vyhriatej rúry.
  2. Upečený koláč ozdobíme podľa chuti.
Ozdobená bublanina Ozdobená bublanina

Ozdobená bublanina

Suroviny

1 ks 250 g Rajo tvaroh tučný hrudkovitý,
100 g masla,
180 g detskej krupice,
80 g práškového cukru,
2 vajcia,
5 lyžíc mlieka Rajo,
30 g hrozienok,
2 stredne veľké červené jablká,
5 sliviek.

Postup receptu

  1. Do misy dáme zmäknuté maslo rozkrájané na plátky, pridáme cukor a rozotrieme. K maslu s cukrom pridáme žĺtky a vymiešame na penu. 
  2. Pridáme tvaroh a krupicu, ktorú sme predtým navlhčili v piatich lyžiciach mlieka, nakoniec hrozienka a všetko spolu dobre premiešame. Vyšľahaný sneh z bielkov pridávame do cesta veľmi zľahka. 
  3. Nižšiu zapekaciu formu súvisle vymastíme tukom, nalejeme do nej cesto a zarovnáme. Z polo-vičiek sliviek vytvoríme v strede kvetinku, jablká rozkrájané na polmesiačiky (0,5 cm) pozapichujeme do cesta šupkou nahor. 
  4. Okolo sliviek tým vytvoríme astrovitú kvetinku. Rúru dopredu vyhrejeme na 180°C, vložíme do stredu naplnenú formu a 30 minút pomaly pečieme. 
  5. Hotovú bublaninu necháme vychladnúť a potom rozkrájame na rovnaké diely. V zime môžeme použiť odkvapkaný kompót, vhodné sú slivky a višne.
Nekysnuté koláčiky Nekysnuté koláčiky

Nekysnuté koláčiky

Suroviny

250 g rastlinného stuženého tuku,
500 g polohrubej múky,
80 g droždia,
2 vajcia,
1 lyžica cukru,
450 ml Rajo Acidko plnotučné biele,
troška soli.
Na plnenie slivkový lekvár a tvaroh,
na vymastenie plechu tuk,
na obaľovanie práškový cukor.

Postup receptu

  1. Zo surovín vypracujeme cesto, z ktorého - bez kysnutia - formujeme koláčiky alebo šatôčky. 
  2. Plníme ich slivkovým lekvárom a tvarohom, pečieme v predhriatej rúre a ešte teplé obaľujeme v práškovom cukre.
Mrazený krém Mrazený krém

Mrazený krém

Suroviny

250 g tučného hrudkovitého tvarohu Rajo,
2 lyžice kakaa,
1 vajce,
1 lyžica práškového cukru,
1 - 2 lyžice mlieka Rajo.

Postup receptu

  1. Všetky suroviny spolu rozmixujeme, vlejeme do vhodnej nádoby a uložíme asi na 4 hodiny do mrazničky alebo do výparníka chladničky.
  2. Krém pred podávaním ozdobíme šľahačkou, čokoládou či inými ingredienciami - podľa vlastnej fantázie.