Recepty

Veľkonočná mandľová bábovka Veľkonočná mandľová bábovka

Veľkonočná mandľová bábovka

Suroviny

Suroviny na bábovku:
6 vajec
150 g kokosového cukru
180 g špaldovej celozrnnej múky
140 g mandľovej múky
80 g roztopeného masla
50 g smotany na šľahanie
10 g kypriaceho prášku
50 g sušených brusníc alebo hrozienok
šťavu a kôru z 1 limetky
1 ČL morskej soli 

Suroviny na citrónovo-vajíčkovú polevu:
2 vajcia 
šťava z 2 citrónov
1 PL medu
1 PL masla

Suroviny na čokoládové hobliny:
50 g horkej čokolády 70 % 

Autor: Kuchár Pepe

Postup receptu

  1. Vajcia oddelíme. Bielka so soľou vyšľaháme do tuha. 
  2. V druhej miske vyšľaháme žĺtka a kokosový cukor do peny. Pridáme maslo a prešľaháme. 
  3. Následne pridáme smotanu na šľahanie, kôru a šťavu z limetky a premiešame. Do vzniknutého cesta opatrne vmiešame vyšľahané bielka.
  4. Špaldovú a mandľovú muku dáme do misky spolu s kypriacim práškom do pečiva. Všetko dôkladne premiešame a zľahka pridáme do pripraveného cesta.
  5. Bábovkovú formu vytrieme maslom a vysypeme špaldovou múkou. Cesto do nej rovnomerne vylejeme. 
  6. Posypeme brusnicami alebo hrozienkami a dáme piecť do vyhriatej rúry. 
  7. Pečieme pri 170 stupňoch približne 40 - 50 minút. Ak si nie sme istí, či je už bábovka hotová, môžeme do nej pichnúť špáradlo. Pokiaľ bude po vybratí čisté, bábovku môžeme z rúry vybrať.
  8. Upečenú bábovku vyklopíme z formy a necháme vychladnúť.
  9. Medzitým si pripravíme polevu. Vajíčka, stavu z citrónov a med vložíme v miske do vodného kúpeľa a metličkou miešame, kým zmes nezhustne. Na záver primiešame maslo. Hotovou vlažnou polevou polievame bábovku. 
  10. Na ozdobu roztopíme vo vodnom kúpeli horkú čokoládu, ktorú špachtľou rozotrieme na plech a necháme trochu vychladnúť, aby stuhla. 
  11. Keď trochu stuhne (nie príliš, inak by sa lámala) špachtľou ju zhŕňame smerom od seba, aby sa nám začali vytvárať čokoládové hobliny, z ktorých na vrchu bábovky naaranžujeme krásne čokoládové hniezdo na veľkonočné vajíčka.
Horúca perníková čokoláda Horúca perníková čokoláda

Horúca perníková čokoláda

Suroviny

130 g kvalitnej čokolády nasekanej na kúsky
2 PL perníkového sirupu*
1 dl smotany na šľahanie RAJO
0,5 dl mlieka RAJO
škorica na ozdobu

PERNÍKOVÝ SIRUP:

1.5 dl vody
180 g hnedého cukru
1 ČL škorice
Štipka mletého zázvoru
Štipka mletého muškátového oriešku


Tento recept pre Rajo pripravili: 
Príbehy z kuchyne 

Postup receptu

  1. Najprv si pripravíme perníkový sirup. V hrnci na miernom plameni zohrievame všetky ingrediencie, občas premiešame a varíme asi 15-20 minút, kým sa cukor nerozpustí a nevytvorí sa hustejší sirup.
  2. Na čokošku - v hrnci zohrejeme smotanu, pridáme na kúsky nalámanú kvalitnú čokoládu, mlieko. Keď sa začne čokoláda rozpúšťať, pridáme perníkový sirup a ešte chvíľu premiešame. Ak chceme čokošku redšiu, pridáme ešte trochu mlieka.
  3. Horúcu čokoládu ozdobíme mletou škoricou alebo celou škoricou, ktorú môže použiť aj na miešanie.
Perníková špaldová bábovka Perníková špaldová bábovka

Perníková špaldová bábovka

Suroviny

3 celé vajcia
150 g trstinového cukru
2 PL medu
110 g rozpusteného masla RAJO
200 ml smotany na šľahanie RAJO
0,5 dl mlieka
280 g hladkej špaldovej múky
1 ČL prášku do pečiva
1 PL perníkového korenia
80 g nasekaných vlašských orechov

Tento recept pre Rajo pripravili:
Príbehy z kuchyne  

Postup receptu

  1. Najprv si vyšľaháme vajcia s cukrom. Pridáme med
  2. Samostatne si zmiešame múku s práškom do pečiva a perníkovým korením.
  3. K vajciam pridáme rozpustené maslo, postupne aj smotanu, mlieko.
  4. Nakoniec primiešame suchú múkovú zmes.
  5. Pridáme orechy.
  6. Zmes dáme do vymastenej, múkou vysypanej formy.
  7. Pečieme pri teplote 180 stupňov asi 45 minút.

TIP: Bábovku môžeme obliať polevou z krémového syra. Vyšľaháme 120 g krémového syra  s 1 ČL perníkového korenia  a s práškovým cukrom (podľa chuti, ja som dala asi 2 PL) a pridávame postupne trochu mlieka, podľa toho akú chceme mať konzistenciu polevy.

Bábovku ozdobíme pekanovými alebo vlašskými orechmi.


Fašiangové fánky Fašiangové fánky

Fašiangové fánky

Suroviny

40 dkg polohrubá múka
2 žĺtky
8 dkg masla Rajo
6 polievkových lyžíc Rajo pochúťkovej smotany
1 dcl bieleho vína
mlieko Rajo podľa potreby (aby sme vypracovali prijateľne tuhé cesto)
džem
práškový a vanilkový cukor


Postup receptu

  1. Vypracujeme cesto a urobíme z neho 2 bochníčky. Necháme v chlade trochu odležať.
  2. Cesto vyvaľkáme na 3 mm hrúbku a pokrájame na obdĺžniky asi 5 x 10 cm. V strede 3x narežeme.
  3. Vyprážame dozlatista na rozpálenej masti.
  4. Posypeme cukrom (zmiešame práškový s vanilkovým) a podľa chuti môžeme potrieť džemom.

Zmrzlina s vínnou penou

Zmrzlina s vínnou penou

Suroviny

4 dl zmrzliny,
2,5 dl smotany na šľahanie RAJO,
2,5 dl červeného vína,
4 žĺtky,
1/2 citróna,
1 balíček korenia do vareného vína,
hrušky,
5 dl vody.
Mletá škorica alebo strúhaná čokoláda.

Postup receptu

  1. Olúpané hrušky rozkrojíme na osminky a vyberieme jadierka. Z umytého citróna odstránime kôru a odšťavíme ho. Dáme variť vodu s kôrou a šťavou z citróna a polovicou cukru. 
  2. Do vriacej vložíme hrušky, povaríme asi 3 minúty, vyberieme, necháme odkvapkať a vychladnúť. Zvaríme červené víno s korením a zvyškom cukru. Necháme trochu povariť, potom nádobu ponoríme do horúceho vodného kúpeľa. 
  3. Pridáme žĺtky a všetko ručným šľahačom alebo metličkou šľaháme tak dlho, až vznikne hustá pena. Na tanier dáme zmrzlinu, obložíme ju osminkami hrušiek, prelejeme vlažnou penou, ozdobíme šľahačkou a podľa chuti posypeme škoricou alebo strúhanou čokoládou.
Závin z jogurtového cesta

Závin z jogurtového cesta

Suroviny

300 g hladkej múky,
100 g hrubej múky,
200 g tradičného masla Rajo,
1 balíček kypriaceho prášku,
1 ks Rajo Probia jogurt biely,
soľ,
1 vajce na potretie,
tuk na plech.

Plnka:
1 ks Rajo tvaroh tučný hrudkovitý,
práškový cukor (podľa chuti),
1 žĺtok, sneh z 1 bielka,
1 balíček vanilínového cukru,
hrozienka,
1 lyžica vanilkového krémového prášku,
50 g rozpusteného  tradičného masla Rajo.

Postup receptu

  1. Z uvedených prísad vypracujeme cesto, rozdelíme ho na 4 časti, rozvaľkáme natenko.  Z prísad pripravíme plnku, ktorou naplníme pripravené pláty cesta, zvinieme a preložíme na vymastený plech. 
  2. Potrieme rozšľahaným vajcom a pomaly upečieme.
Zákusok s banánom alebo kiwi Zákusok s banánom alebo kiwi

Zákusok s banánom alebo kiwi

Suroviny

6 vajec,
6 lyžíc práškového cukru,
6 lyžíc polohrubej múky,
1 balíček kypriaceho prášku,
tuk a múka na vymastenie plechu.

Plnka:
1 ks 250 ml Rajo smotana na šľahanie,
1 balíček vanilínového cukru,
2 lyžice práškového cukru,
2 ks 250 g Rajo kyslá smotana,
2 - 3 banány alebo niekoľko kusov kiwi.

Postup receptu

  1. Žĺtky s cukrom vyšľaháme do peny, pridáme múku zmiešanú s kypriacim práškom a tuhý sneh z bielkov. Nalejeme na vymastený a múkou vysypaný plech a dáme upiecť.
  2. Zo smotany a vanilínového cukru vyšľaháme šľahačku, pridáme práškový cukor a pochúťkovú smotanu. Rozmiešame a zmes natrieme na vychladnuté cesto. Banán alebo olúpané kivi nakrájame na tenké plátky a poukladáme na povrch koláča. 
  3. Zalejeme sirupovou polevou z 5 dl vody, 1 balíčka krémového vanilkového prášku, 1 balíčka vanilínového cukru a 1 dl banánového alebo kiwi sirupu. Všetko spolu uvaríme a vychladnutým koláč polejeme. Vložíme do chladničky stuhnúť.
Veľkonočná torta s likérom Veľkonočná torta s likérom

Veľkonočná torta s likérom

Suroviny

6 vajec,
125 g cukru,
75 g polohrubej múky,
4 lyžice maizeny,
3 lyžice kakaa,
1 lyžica kypriaceho prášku,
6 lístkov bielej želatíny,
2,5 dl vaječného likéru,
6 dl smotany na šľahanie Rajo,
2 balíčky vanilínového cukru,
4 lyžice posekaných pistácií,
dekoračný materiál podľa vlastného výberu - marcipánové zajačiky, kvetinky,
malé čokoládové vajíčka,
farebné cukrové ozdoby,
papier na pečenie.

Postup receptu

  1. Bielky spolu s cukrom a 2 lyžicami vody vyšľaháme na tuhý sneh a primiešame k nemu žĺtky. Múku, kypriaci prášok, maizenu a kakao zmiešame a pridáme k vajciam. 
  2. Cesto vylejeme do formy vyloženej papierom na pečenie a pečieme asi 35 minút pri teplote 175 stupňov. Vyberieme z rúry, necháme vychladnúť a rozkrojíme vodorovne na tri časti. 
  3. Želatínu necháme vo vode zmäknúť, vyžmýkame ju a zohrejeme, kým sa nerozpustí. Primiešame k nej vaječný likér a zmes necháme na chladnom mieste, kým nezačne tuhnúť. 
  4. Smotanu vyšľaháme spolu s vanilínovým cukrom a vmiešame do likérovej želatíny. Jednu vrstvu cesta natrieme krémom, položíme na ňu druhú časť, znova natrieme krémom a uložíme tretiu časť. 
  5. Tortu potrieme krémom aj zvonka a ozdobíme podľa vlastnej fantázie.
Tvarohový pohár Tvarohový pohár

Tvarohový pohár

Suroviny

300 g Rajo tvaroh jemný hrudkovitý,
1ks 145 g Rajo Nízkotučný jogurt Plus pre zdravie,
1 - 2 PL cukru,
2 PL hrozienok namočených v rume,
trocha posekaných vlašských orechov,
čerstvé alebo kompótované ovocie podľa chuti,
okrúhle piškóty,
smotana na šľahanie RAJO.

Postup receptu

  1. Do sklenených vysokých pohárov navrstvíme ovocie a okrúhle piškóty. 
  2. Pridáme krém, vymiešaný z uvedených surovín a povrch ozdobíme šľahačkou a ovocím.
Torta s ruským krémom

Torta s ruským krémom

Suroviny

150 g práškového cukru,
1 žĺtok,
300 ml Rajo smotana na šľahanie,
1 balíček vanilínového cukru,
100 g masla RAJO,
1 lyžička práškovej želatíny,
1 lyžica mlieka RAJO,
rum,
160 g piškót,
50 g hrozienok namočených v rume.

Na ozdobenie:
1 ks 250 ml Rajo smotana na šľahanie,
1 lyžica strúhanej čokolády,
ovocie.

Postup receptu

  1. Želatínu namočíme v troche vody a necháme napučať. V horúcom vodnom kúpeli spolu šľaháme práškový a vanilínový cukor, žĺtok, 1 dl smotany do zhustnutia. Maslo vyšľaháme do peny spolu so želatínou, rumom a 2 dl smotany. Hmoty spolu zmiešame. 
  2. Tortovú formu vyložíme mastným papierom, tretinou krému natrieme dno, na to uložíme piškóty, časť hrozienok, natrieme krémo. Vrstvy striedame. Navrchu budú piškóty. Odložíme do chladu stuhnúť. 
  3. Potom tortu vyklopíme na podnos a odstránime papier. Ozdobíme šľahačkou, ovocím a posypeme strúhanou čokoládou
Torta s citrónovým krémom

Torta s citrónovým krémom

Suroviny

4 vajcia,
200 g cukru,
200 g mäkkého masla RAJO,
200 g polohrubej múky,
5 lyžíc RAJO smotany na šľahanie,
5 lyžíc rumu,
100 g mletých lieskových orieškov,
1/2 balíčka medovníkového korenia,
štipka soli,
1 balíček kypriaceho prášku,
2 lyžice škorice.

Plnka:
6-7 plátkov bielej želatíny,
3 žĺtky,
100 g cukru,
1 balíček vanilínového cukru,
postrúhaná kôra z 1 citróna,
1,2 dl citrónovej šťavy,
1 téglik RAJO Probia jogurt biely,
200 ml RAJO smotana na šľahanie.

Ozdoba:
100 g marcipánovej hmoty,
50 g práškového cukru,
žltá potravinárska farba,,
400 ml Rajo smotany na šľahanie,
2 balíčky stužovača šľahačky,
2 balíčky vanilínového cukru,
50 g opraženej kokosovej múčky.

Postup receptu

  1. Maslo vyššľaháme do penista a postupne pridáme cukor, medovníkové korenie, soľ, vajcia smotanu a rum. Do vyšľahanej masy vmiešame múku, mleté riešky, kypriaci prášok, škoricu.
  2. Dno tortovej formy vyložíme papierom na pečenie a vymastíme ho. Do formy nalejeme cesto a pečieme v predhriatej rúrre pri 140-150 stupňoch asi 45 minút. Potom vyberieme, necháme vychladnúť a korpus rozrežeme na rovnako hrubé pláty.
  3. Krém urobíme zo žĺtkov, cukru, vanilínového cukru, ktoré vyšľaháme do penista. Pridáme citrónovú šťavu a kôru, jogurt a rozpustenú želatínu. Ušľaháme smotanu a pridáme ju do pripraveného krému, len čo začne tuhnúť. Krémom natrieme pláty cesta a uložíme ich na seba.
  4. Potom vymiesime marcipánovú masu s cukrom, zafarbíme potravinárskou farbou a medzi dvomi fóliami vyvaľkáme. Z papiera si vystrihneme šablónu hviezdy s takým priemerom ako je torta, položíme ju na marcipán a vykrojíme hviezdu. 
  5. Zo zvyšku marcipánu povykrajujeme formičkami hviwzdičky, polmesiačiky, srdiečka a pod. Šľahačku vyšľaháme so stužovačom a vanilínovým cukrom, natrieme vrch a boky torty. 
  6. Na okraj nastriekame kôpky, do ktorých dáme marcipánové ozdôbky. Do stredu položíme hviezdu a malé hviezdičky. Boky torty oblepíme opraženou kokosovou múčkou.
Studený krém s ananásom Studený krém s ananásom

Studený krém s ananásom

Suroviny

5 dl mlieka RAJO,
kúsok vanilky,
3 lyžice detskej krupice,
3 dl smotany na šľahanie RAJO,
100 g postrúhaného čerstvého ananásu (alebo malá konzerva ananásového kompótu - ananás nadrobno nakrájame).

Postup receptu

  1. Krupicu uvaeíme v mlieku s vanilkou a necháme vychladnúť. Do studenej kaše zamiešame ananás, ušľahanú smotanu a krém vylejeme do formy vypláchnutej studenou vodou.
  2. Formu vložíme do chladničky vychladiť. Ozdobíme šľahačkou a ovocím.