Recepty

Veľkonočná mandľová bábovka Veľkonočná mandľová bábovka

Veľkonočná mandľová bábovka

Suroviny

Suroviny na bábovku:
6 vajec
150 g kokosového cukru
180 g špaldovej celozrnnej múky
140 g mandľovej múky
80 g roztopeného masla
50 g smotany na šľahanie
10 g kypriaceho prášku
50 g sušených brusníc alebo hrozienok
šťavu a kôru z 1 limetky
1 ČL morskej soli 

Suroviny na citrónovo-vajíčkovú polevu:
2 vajcia 
šťava z 2 citrónov
1 PL medu
1 PL masla

Suroviny na čokoládové hobliny:
50 g horkej čokolády 70 % 

Autor: Kuchár Pepe

Postup receptu

  1. Vajcia oddelíme. Bielka so soľou vyšľaháme do tuha. 
  2. V druhej miske vyšľaháme žĺtka a kokosový cukor do peny. Pridáme maslo a prešľaháme. 
  3. Následne pridáme smotanu na šľahanie, kôru a šťavu z limetky a premiešame. Do vzniknutého cesta opatrne vmiešame vyšľahané bielka.
  4. Špaldovú a mandľovú muku dáme do misky spolu s kypriacim práškom do pečiva. Všetko dôkladne premiešame a zľahka pridáme do pripraveného cesta.
  5. Bábovkovú formu vytrieme maslom a vysypeme špaldovou múkou. Cesto do nej rovnomerne vylejeme. 
  6. Posypeme brusnicami alebo hrozienkami a dáme piecť do vyhriatej rúry. 
  7. Pečieme pri 170 stupňoch približne 40 - 50 minút. Ak si nie sme istí, či je už bábovka hotová, môžeme do nej pichnúť špáradlo. Pokiaľ bude po vybratí čisté, bábovku môžeme z rúry vybrať.
  8. Upečenú bábovku vyklopíme z formy a necháme vychladnúť.
  9. Medzitým si pripravíme polevu. Vajíčka, stavu z citrónov a med vložíme v miske do vodného kúpeľa a metličkou miešame, kým zmes nezhustne. Na záver primiešame maslo. Hotovou vlažnou polevou polievame bábovku. 
  10. Na ozdobu roztopíme vo vodnom kúpeli horkú čokoládu, ktorú špachtľou rozotrieme na plech a necháme trochu vychladnúť, aby stuhla. 
  11. Keď trochu stuhne (nie príliš, inak by sa lámala) špachtľou ju zhŕňame smerom od seba, aby sa nám začali vytvárať čokoládové hobliny, z ktorých na vrchu bábovky naaranžujeme krásne čokoládové hniezdo na veľkonočné vajíčka.
Ďatlovo-banánový koláčisko Ďatlovo-banánový koláčisko

Ďatlovo-banánový koláčisko

Suroviny

2 celé vajcia
1 celý zrelý banán
110 g zmäknutého masla RAJO
230 g rozmixovaných datlí (dá sa kúpiť v orient obchodoch aj hotová rozmixovaná hmota)
70 g mletých mandlí
35 g kakaa
0,5 dl mlieka RAJO



Tento recept pre Rajo pripravili:
Príbehy z kuchyne 

Postup receptu

  1. Najprv si vyšľaháme vajcia. Pridáme roztlačený zrelý banán a postupne aj maslo. Poriadne prešľaháme.
  2. Pridáme postupne datlovú hmotu a ďalej šľaháme.
  3. Pridáme trochu mlieka (0,5 dl).
  4. Nakoniec primiešame najemno pomleté mandle aj kakao.
  5. Hmotu dáme do formy na pečenie s priemerom 20 cm a koláčik pečieme asi 30 minút na 180 stupňov. Vychladnutý koláčik na štýl „brownie“ skladujeme v chlade.
Horúca perníková čokoláda Horúca perníková čokoláda

Horúca perníková čokoláda

Suroviny

130 g kvalitnej čokolády nasekanej na kúsky
2 PL perníkového sirupu*
1 dl smotany na šľahanie RAJO
0,5 dl mlieka RAJO
škorica na ozdobu

PERNÍKOVÝ SIRUP:

1.5 dl vody
180 g hnedého cukru
1 ČL škorice
Štipka mletého zázvoru
Štipka mletého muškátového oriešku


Tento recept pre Rajo pripravili: 
Príbehy z kuchyne 

Postup receptu

  1. Najprv si pripravíme perníkový sirup. V hrnci na miernom plameni zohrievame všetky ingrediencie, občas premiešame a varíme asi 15-20 minút, kým sa cukor nerozpustí a nevytvorí sa hustejší sirup.
  2. Na čokošku - v hrnci zohrejeme smotanu, pridáme na kúsky nalámanú kvalitnú čokoládu, mlieko. Keď sa začne čokoláda rozpúšťať, pridáme perníkový sirup a ešte chvíľu premiešame. Ak chceme čokošku redšiu, pridáme ešte trochu mlieka.
  3. Horúcu čokoládu ozdobíme mletou škoricou alebo celou škoricou, ktorú môže použiť aj na miešanie.
Perníková špaldová bábovka Perníková špaldová bábovka

Perníková špaldová bábovka

Suroviny

3 celé vajcia
150 g trstinového cukru
2 PL medu
110 g rozpusteného masla RAJO
200 ml smotany na šľahanie RAJO
0,5 dl mlieka
280 g hladkej špaldovej múky
1 ČL prášku do pečiva
1 PL perníkového korenia
80 g nasekaných vlašských orechov

Tento recept pre Rajo pripravili:
Príbehy z kuchyne  

Postup receptu

  1. Najprv si vyšľaháme vajcia s cukrom. Pridáme med
  2. Samostatne si zmiešame múku s práškom do pečiva a perníkovým korením.
  3. K vajciam pridáme rozpustené maslo, postupne aj smotanu, mlieko.
  4. Nakoniec primiešame suchú múkovú zmes.
  5. Pridáme orechy.
  6. Zmes dáme do vymastenej, múkou vysypanej formy.
  7. Pečieme pri teplote 180 stupňov asi 45 minút.

TIP: Bábovku môžeme obliať polevou z krémového syra. Vyšľaháme 120 g krémového syra  s 1 ČL perníkového korenia  a s práškovým cukrom (podľa chuti, ja som dala asi 2 PL) a pridávame postupne trochu mlieka, podľa toho akú chceme mať konzistenciu polevy.

Bábovku ozdobíme pekanovými alebo vlašskými orechmi.


Kysnutý slivkový koláč s mrveničkou Kysnutý slivkový koláč s mrveničkou

Kysnutý slivkový koláč s mrveničkou

Suroviny

500 g polohrubá múka
20 g druždie
125 g Rajo masla
2 ks žĺtok
60 g cukor
300 ml Rajo mlieko
štipka soli
300 g sliviek
2 ks škoricový cukor

SUROVINY NA MRVENIČKU:
50 g hrubá múka
50 g cukor
30 g Rajo maslo

Postup receptu

  1. Do 100 ml mlieka dáme lyžicu cukru a droždie. Necháme vykvasiť asi 10 minút na teplom mieste.
  2. Zatiaľ si pripravíme múku, do ktorej pridáme zvyšný cukor, maslo, mlieko, žĺtka, soľ a kvások. Celé premiešame a necháme kvasiť 40 – 60 min.
  3. Pripravené cesto dáme na vymastený plech a vyvaľkáme.
  4. Poukladáme na polovicu rozkrojené slivky, posypeme škoricovým cukrom a mrveničkou. Dáme piecť na približne 1 hodinu.
Fašiangové fánky Fašiangové fánky

Fašiangové fánky

Suroviny

40 dkg polohrubá múka
2 žĺtky
8 dkg masla Rajo
6 polievkových lyžíc Rajo pochúťkovej smotany
1 dcl bieleho vína
mlieko Rajo podľa potreby (aby sme vypracovali prijateľne tuhé cesto)
džem
práškový a vanilkový cukor


Postup receptu

  1. Vypracujeme cesto a urobíme z neho 2 bochníčky. Necháme v chlade trochu odležať.
  2. Cesto vyvaľkáme na 3 mm hrúbku a pokrájame na obdĺžniky asi 5 x 10 cm. V strede 3x narežeme.
  3. Vyprážame dozlatista na rozpálenej masti.
  4. Posypeme cukrom (zmiešame práškový s vanilkovým) a podľa chuti môžeme potrieť džemom.

Zmrzlina s vínnou penou

Zmrzlina s vínnou penou

Suroviny

4 dl zmrzliny,
2,5 dl smotany na šľahanie RAJO,
2,5 dl červeného vína,
4 žĺtky,
1/2 citróna,
1 balíček korenia do vareného vína,
hrušky,
5 dl vody.
Mletá škorica alebo strúhaná čokoláda.

Postup receptu

  1. Olúpané hrušky rozkrojíme na osminky a vyberieme jadierka. Z umytého citróna odstránime kôru a odšťavíme ho. Dáme variť vodu s kôrou a šťavou z citróna a polovicou cukru. 
  2. Do vriacej vložíme hrušky, povaríme asi 3 minúty, vyberieme, necháme odkvapkať a vychladnúť. Zvaríme červené víno s korením a zvyškom cukru. Necháme trochu povariť, potom nádobu ponoríme do horúceho vodného kúpeľa. 
  3. Pridáme žĺtky a všetko ručným šľahačom alebo metličkou šľaháme tak dlho, až vznikne hustá pena. Na tanier dáme zmrzlinu, obložíme ju osminkami hrušiek, prelejeme vlažnou penou, ozdobíme šľahačkou a podľa chuti posypeme škoricou alebo strúhanou čokoládou.
Zamatová roláda

Zamatová roláda

Suroviny

6 vajec,
5 PL kryštálového cukru,
3 kávové lyžičky kakaa,
sóda bikarbóna.


Krém:
5 dl mlieka RAJO,
5 PL polohrubej múky,
1 vajce,
250 g tradičného masla RAJO,
1 kávová lyžička kakaa,
1 balíček vanilínového cukru,
5 PL práškového cukru.

Poleva:
100 g čokolády na varenie,
50 g tradičného masla RAJO,
1 PL práškového cukru.

Postup receptu

  1. Bielky vyšľaháme s cukrom na tuhý sneh, postupne pridávame žĺtky, sódu a kakao. Cesto rozotrieme na vymastený a múkou vysypaný plech. Upečené vyklopíme na vlhkú utierku a stočíme. 
  2. V mlieku rozmiešame vajce, múku a uvaríme hustú kašu. Do vlažnej zamiešame maslo, vyšľaháme a rozdelíme na dve časti. Do jednej dáme vanilínový cukor, do druhej kakao a práškový cukor. 
  3. Na plát cesta natrieme tmavý a potom svetlý krém a zvinieme ho do rolády. Vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu, pridáme maslo, cukor a do hladka vymiešame. Polevou oblejeme roládu a necháme ju na chladnom mieste stuhnúť.
Zákusok s banánom alebo kiwi Zákusok s banánom alebo kiwi

Zákusok s banánom alebo kiwi

Suroviny

6 vajec,
6 lyžíc práškového cukru,
6 lyžíc polohrubej múky,
1 balíček kypriaceho prášku,
tuk a múka na vymastenie plechu.

Plnka:
1 ks 250 ml Rajo smotana na šľahanie,
1 balíček vanilínového cukru,
2 lyžice práškového cukru,
2 ks 250 g Rajo kyslá smotana,
2 - 3 banány alebo niekoľko kusov kiwi.

Postup receptu

  1. Žĺtky s cukrom vyšľaháme do peny, pridáme múku zmiešanú s kypriacim práškom a tuhý sneh z bielkov. Nalejeme na vymastený a múkou vysypaný plech a dáme upiecť.
  2. Zo smotany a vanilínového cukru vyšľaháme šľahačku, pridáme práškový cukor a pochúťkovú smotanu. Rozmiešame a zmes natrieme na vychladnuté cesto. Banán alebo olúpané kivi nakrájame na tenké plátky a poukladáme na povrch koláča. 
  3. Zalejeme sirupovou polevou z 5 dl vody, 1 balíčka krémového vanilkového prášku, 1 balíčka vanilínového cukru a 1 dl banánového alebo kiwi sirupu. Všetko spolu uvaríme a vychladnutým koláč polejeme. Vložíme do chladničky stuhnúť.
Záhorácke kysnuté koláčiky Záhorácke kysnuté koláčiky

Záhorácke kysnuté koláčiky

Suroviny

500 g polohrubej výberovej múky,

100 g masti (kačacej alebo husacej),
100 g práškového cukru,
2 žĺtky,
20 g droždia,
4 dl plnotučného mlieka RAJO,
trošku soli.
Na namáčanie 2 vajcia.

Tvarohová plnka:
500 g tvarohu RAJO,
150 g cukru,
50 g hrozienok,
2 žĺtky,
trochu vanilínového cukru a postrúhanej citrónovej kôry.

Posýpka:
125 g hladkej múky,
75 g tuku,
1 žĺtok,
trochu strúhanej citrónovej kôry a vanilínového cukru.

Postup receptu

  1. Masť s cukrom, soľou a žĺtkami vymiešame do penista. V troške vlažného mlieka necháme vykysnúť droždie a pridáme do odváženej múky. Postupne pridávame vymiešanú zmes, zvyšok mlieka, vypracujeme vláčne cesto a necháme vykysnúť.
  2. Ak máme dosť trpezlivosti, počas kysnutia premiesime cesto ešte dva razy. Bude vláčnejšie. Vykysnuté cesto preložíme na dosku a rozvaľkáme na hrúbku asi 1/2 cm. Pokrájame na štvorce, naplníme tvarohovou plnkou a vytvarujeme malé bochníčky.
  3. Zo surovín na posýpku vypracujeme tuhé cesto, ktoré potom postrúhame na jemnom strúhadle. Bochníčky z cesta namáčame hladkou stranou do vajec, rozšľahaných s troškou mlieka a potom do posýpky. Poukladáme ich na vymastený plech a necháme ešte pol hodiny kysnúť. Upečieme v stredne teplej rúre. Ešte teplé posypeme práškovým cukrom.
Vločkový koláč Vločkový koláč

Vločkový koláč

Suroviny

1 l mlieka RAJO,
1 balík (400 g) ovsených vločiek,
2 balíčky vanilínového cukru,
2 lyžice práškového cukru,
za plnú hrsť kokosovej múčky aj hrozienok,
5 lyžíc akéhokoľvek lekváru,
1 balíček kypriaceho prášku.
Tuk a strúhanka na plech.
Prípadne čokoládová poleva a kokosová múčka.

Postup receptu

  1. Mlieko žmiešame s vanilínovým a práškovým cukrom. Namočíme do neho ovsené vločky asi na 1 hodinu. Potom pridáme ostatné prísady a dobre premiešame. Keď je cesto husté, pridáme ešte trochu mlieka.
  2. Cesto sa musí na plechu roztiecť. Plech vymastíme, vysypeme preosiatou strúhankou a vylejeme naň cesto. Pečieme v predhriatej rúre (180 - 200 stupňov) asi 40 minút.
  3. Po vychladnutí môžeme koláč poliať čokoládovou polevou a posypať kokosovou múčkou, ale výborne chutí posypaný iba práškovým cukrom. Je to naozaj veľmi chutný, lacný a zdravý múčnik.
Vianočný štedrák Vianočný štedrák

Vianočný štedrák

Suroviny

500 g polohrubej múky,
3 dl mlieka RAJO,
20 g droždia,
100 g rozpusteného tradičného masla RAJO,
100 g cukru,
3 žĺtky,
postrúhaná citrónová kôra,
trochu soli,
tuk na vymastenie plechu,
1 žĺtok na potrenie cesta.

Plnka č.1:
slivkový lekvár zmiešaný s postrúhanou citrónovou kôrou.

Plnka č.2:
180 g mletých orechov,
30 g strúhanky,
80 g cukru,
1,5 dl mlieka RAJO,
1 strúčik vanilky,
strúhaná citrónová kôra,
Všetko spolu uvaríme.
Vanilku vyberieme.

Plnka č.3:
200 g mletého maku,
120 g cukru,
10 g tradičného masla RAJO,
1,5 dl mlieka RAJO,
1 vanilkový strúčik,
citrónová kôra.

Plnka č.4:
300 g Rajo tvaroh tučný hrudkovitý,
80 g cukru,
80 g tradičného masla RAJO,
20 g umytých hrozienok,
2 žĺtky,
citrónová kôra,
sneh z 2 bielkov,
1 vanilka.

Postup receptu

  1. U plniek č. 2 a 3 mlieko, vanilku, maslo, citrónovú kôru zvaríme. Z horúcej zmesi vyberieme vanilku a sparíme ňou orechy a mak. Kvások z droždia, vlažného mlieka a trošky cukru spracujeme s múkou, žĺtkami, a ostatnými prísadami na polotuhé cesto, ktoré rozdelíme na 5 dielov.
  2. Na vymastený plech položíme 1 plát, potrieme plnkou č. 1. Zakryjeme druhým plátom. Nasleduje ďalšia plnka a tretí plát. Tretia plnka, ďalší plát a posledná plnka. Piaty plát cesta rozdelíme na pásiky, a na tvarohovej plnke z nich vytvoríme mriežku. Potrieme žĺtkom a dáme piecť.