Recepty

Závin z jogurtového cesta

Závin z jogurtového cesta

Suroviny

300 g hladkej múky,
100 g hrubej múky,
200 g tradičného masla Rajo,
1 balíček kypriaceho prášku,
1 ks Rajo Probia jogurt biely,
soľ,
1 vajce na potretie,
tuk na plech.

Plnka:
1 ks Rajo tvaroh tučný hrudkovitý,
práškový cukor (podľa chuti),
1 žĺtok, sneh z 1 bielka,
1 balíček vanilínového cukru,
hrozienka,
1 lyžica vanilkového krémového prášku,
50 g rozpusteného  tradičného masla Rajo.

Postup receptu

  1. Z uvedených prísad vypracujeme cesto, rozdelíme ho na 4 časti, rozvaľkáme natenko.  Z prísad pripravíme plnku, ktorou naplníme pripravené pláty cesta, zvinieme a preložíme na vymastený plech. 
  2. Potrieme rozšľahaným vajcom a pomaly upečieme.
Torta s citrónovým krémom

Torta s citrónovým krémom

Suroviny

4 vajcia,
200 g cukru,
200 g mäkkého masla RAJO,
200 g polohrubej múky,
5 lyžíc RAJO smotany na šľahanie,
5 lyžíc rumu,
100 g mletých lieskových orieškov,
1/2 balíčka medovníkového korenia,
štipka soli,
1 balíček kypriaceho prášku,
2 lyžice škorice.

Plnka:
6-7 plátkov bielej želatíny,
3 žĺtky,
100 g cukru,
1 balíček vanilínového cukru,
postrúhaná kôra z 1 citróna,
1,2 dl citrónovej šťavy,
1 téglik RAJO Probia jogurt biely,
200 ml RAJO smotana na šľahanie.

Ozdoba:
100 g marcipánovej hmoty,
50 g práškového cukru,
žltá potravinárska farba,,
400 ml Rajo smotany na šľahanie,
2 balíčky stužovača šľahačky,
2 balíčky vanilínového cukru,
50 g opraženej kokosovej múčky.

Postup receptu

  1. Maslo vyššľaháme do penista a postupne pridáme cukor, medovníkové korenie, soľ, vajcia smotanu a rum. Do vyšľahanej masy vmiešame múku, mleté riešky, kypriaci prášok, škoricu.
  2. Dno tortovej formy vyložíme papierom na pečenie a vymastíme ho. Do formy nalejeme cesto a pečieme v predhriatej rúrre pri 140-150 stupňoch asi 45 minút. Potom vyberieme, necháme vychladnúť a korpus rozrežeme na rovnako hrubé pláty.
  3. Krém urobíme zo žĺtkov, cukru, vanilínového cukru, ktoré vyšľaháme do penista. Pridáme citrónovú šťavu a kôru, jogurt a rozpustenú želatínu. Ušľaháme smotanu a pridáme ju do pripraveného krému, len čo začne tuhnúť. Krémom natrieme pláty cesta a uložíme ich na seba.
  4. Potom vymiesime marcipánovú masu s cukrom, zafarbíme potravinárskou farbou a medzi dvomi fóliami vyvaľkáme. Z papiera si vystrihneme šablónu hviezdy s takým priemerom ako je torta, položíme ju na marcipán a vykrojíme hviezdu. 
  5. Zo zvyšku marcipánu povykrajujeme formičkami hviwzdičky, polmesiačiky, srdiečka a pod. Šľahačku vyšľaháme so stužovačom a vanilínovým cukrom, natrieme vrch a boky torty. 
  6. Na okraj nastriekame kôpky, do ktorých dáme marcipánové ozdôbky. Do stredu položíme hviezdu a malé hviezdičky. Boky torty oblepíme opraženou kokosovou múčkou.
Pohárový koláč Pohárový koláč

Pohárový koláč

Suroviny

3 poháre Rajo Acidko plnotučné biele,
3 poháre zmiešanej hladkej a hrubej múky,
1 pohár práškového cukru,
1 dl oleja,
1 lyžica sódy bikarbóny,
hrozienka,
kandizované ovocie,
strúhaná čokoláda,
orechy.

Postup receptu

  1. Všetky suroviny zmiešame na cesto a dáme piecť do mierne vyhriatej rúry.
  2. Upečený koláč ozdobíme podľa chuti.
Plnené košíčky Plnené košíčky

Plnené košíčky

Suroviny

160 g polohrubej múky, 
100 g Rajo rastlinného masla,
60 g cukru,
štipka soli,
3 - 4 lyžice kyslej smotany,
2 žĺtky.


Plnka:
2 ks Rajo Probia jogurt vašej obľubenej príchute,
100 g práškového cukru,
1 balíček vanilínového cukru,
1 vrecko želatíny.

Postup receptu

  1. Z tuku, múky, cukru, soli, smotany a žĺtkov vypracujeme krehké cesto, ktoré dáme na 2 hodiny do chladničky a potom ho rozvaľkáme. Ak sa trhá, pridáme múku. 
  2. Cestom vystelieme formičky v tvare košíčka a pečieme asi 10 minút. Po vychladnutí košíčky plníme plnkou z jogurtov rozmiešaných s cukrom, vanilínovým cukrom a rozpustenou želatínou.
  3. Hotové košíčky môžeme dozdobiť šľahačkou.
Nekysnuté koláčiky Nekysnuté koláčiky

Nekysnuté koláčiky

Suroviny

250 g rastlinného stuženého tuku,
500 g polohrubej múky,
80 g droždia,
2 vajcia,
1 lyžica cukru,
450 ml Rajo Acidko plnotučné biele,
troška soli.
Na plnenie slivkový lekvár a tvaroh,
na vymastenie plechu tuk,
na obaľovanie práškový cukor.

Postup receptu

  1. Zo surovín vypracujeme cesto, z ktorého - bez kysnutia - formujeme koláčiky alebo šatôčky. 
  2. Plníme ich slivkovým lekvárom a tvarohom, pečieme v predhriatej rúre a ešte teplé obaľujeme v práškovom cukre.
Jogurtový sorbet Jogurtový sorbet

Jogurtový sorbet

Suroviny

300 g mrazeného ovocia (maliny, jahody),
200 g cukru,
1 ks 370 g Probia Nature jogurt - biely,
vanilínový cukor,
2 bielky,
mäta na ozdobenie.

Postup receptu

  1. Ovocie necháme rozmraziť a prepasírujeme ho cez sitko.
  2. Jogurt zmiešame s cukrom, vanilínovým cukrom, spolu s bielkami vyšľaháme a do 1/3 zmesi vmiešame ovocné pyré. Oba krémy dáme na 3 - 4 hodiny do mrazničky a občas premiešame. 
  3. Vychladenú zmes dáme do zdobiacich vrecúšok a nastriekame do pohárov nasledovne: jeden druh sorbetu nastriekame na spodok pohára, na to druhý a sorbety striedame, kým nie je pohár plný.
  4. Ozdobíme lístkami mäty. Recept je pre 4 osoby.
Jogurtové želé Jogurtové želé

Jogurtové želé

Suroviny

250 g jahôd (môžu byť zavárané),
50 g cukru,
1 lyžica citrónovej šťavy,
450 ml Rajo Acidko plnotučné biele,
8 plátkov želatíny,
med,
2 ks 125 g RAJO klasik jogurt biely,
1 lyžica vajcového likéru,
vanilínový cukor,
ovocie na ozdobenie.

Postup receptu

  1. Jahody rozmixujeme s citrónovou šťavou a cukrom a vmiešame rozpustenú želatínu a Acidko.
  2. Chlebíčkovú formu vypláchneme, naplníme zmesou a necháme stuhnúť v chladničke. 
  3. Biely jogurt ochutíme vanilínovým cukrom a medom.
  4. Stuhnuté želé pokrájame na porcie, polejeme jogurtovou omáčkou, na ktorej likérom vytvoríme ozdobu.
  5. Ozdobíme čerstvými alebo zaváranými jahodami.
Chutný zákusok Chutný zákusok

Chutný zákusok

Suroviny

5 vajec,
5 lyžíc kryštálového cukru,
1 balíček kypriaceho prášku,
3 jahodové pudingy,
1 l mlieka Rajo,
5 lyžíc hladkej múky,
2 balíčky keksov BB,
3ks Rajo Probia Nature jogurt vašej obľúbenej príchute.

Postup receptu

  1. Bielky vyšľaháme pri postupnom pridávaní cukru na tuhý sneh.
  2. Po vyšľahaní primiešame žĺtky a nakoniec preosiatu múku s kypriacim práškom.
  3. Upečieme vo vyhriatej rúre. 
  4. Po upečení a vychladnutí vylejeme na piškótu puding, ktorý urobíme podľa návodu, len s menšou dávkou mlieka, aby bol hustejší.
  5. Na puding poukladáme keksy BB, ktoré namáčame v jogurte. 
  6. Povrch môžeme poliať čokoládou. Tento zákusok môžeme robiť aj z čokoládových keksov BB a uvaríme čokoládový puding.
Čajové pečivo z jogurtového cesta Čajové pečivo z jogurtového cesta

Čajové pečivo z jogurtového cesta

Suroviny

400 g hladkej múky,
1 balíček kypriaceho prášku,
1 žĺtok,
1 téglik ovocného jogurtu Rajo Probia Nature vašej obľúbenej príchute,
1 balíček ovocného pudingového prášku,
180 g stuženého tuku,
180 g práškového cukru,
ľubovoľný lekvár,
poleva.

Postup receptu

  1. Z uvedených surovín vypracujeme cesto, ktoré dáme na l hodinu do chladničky.
  2. Potom ho rozvaľkáme na pomúčenej doske a formičkami vykrajujeme rôzne tvary. 
  3. Pečieme v rúre na vymastenom plechu pri miernej teplej.
  4. Hotové tvary zlepujeme lekvárom a polejeme ľubovoľnou polevou.
Rajské lievance Rajské lievance

Rajské lievance

Suroviny

450 ml Rajo Acidko plnotučné biele,
130 g hladkej múky,
100 g práškového cukru,
3 vajcia,
2 lyžičky rumu,
5 g kokosovej múčky,
1 jablko,
2 lyžice masla Rajo,
škoricový cukor,
štipka soli,
olej na vyprážanie.

Postup receptu

  1. Mlieko, vajcia, cukor, rum, kokosovú múčku a štipku soli dobre premiešame a tesne pred pražením pridáme postrúhané jablko a rozpustené maslo. 
  2. Vyprážame na rozpálenom oleji z oboch strán a ešte teplé obalíme škoricovým cukrom.
Koktail White Mary Koktail White Mary

Koktail White Mary

Suroviny

8 cl pomarančového džúsu,
2 cl kokosového sirupu,
3 ks Probia Nature jogurt biely.

Postup receptu

Všetko spolu našľaháme a dolejeme vychladenou minerálkou. Recept je na 1 porciu.