Recepty

Závin z jogurtového cesta

Závin z jogurtového cesta

Suroviny

300 g hladkej múky,
100 g hrubej múky,
200 g tradičného masla Rajo,
1 balíček kypriaceho prášku,
1 ks Rajo Probia jogurt biely,
soľ,
1 vajce na potretie,
tuk na plech.

Plnka:
1 ks Rajo tvaroh tučný hrudkovitý,
práškový cukor (podľa chuti),
1 žĺtok, sneh z 1 bielka,
1 balíček vanilínového cukru,
hrozienka,
1 lyžica vanilkového krémového prášku,
50 g rozpusteného  tradičného masla Rajo.

Postup receptu

  1. Z uvedených prísad vypracujeme cesto, rozdelíme ho na 4 časti, rozvaľkáme natenko.  Z prísad pripravíme plnku, ktorou naplníme pripravené pláty cesta, zvinieme a preložíme na vymastený plech. 
  2. Potrieme rozšľahaným vajcom a pomaly upečieme.
Torta s citrónovým krémom

Torta s citrónovým krémom

Suroviny

4 vajcia,
200 g cukru,
200 g mäkkého masla RAJO,
200 g polohrubej múky,
5 lyžíc RAJO smotany na šľahanie,
5 lyžíc rumu,
100 g mletých lieskových orieškov,
1/2 balíčka medovníkového korenia,
štipka soli,
1 balíček kypriaceho prášku,
2 lyžice škorice.

Plnka:
6-7 plátkov bielej želatíny,
3 žĺtky,
100 g cukru,
1 balíček vanilínového cukru,
postrúhaná kôra z 1 citróna,
1,2 dl citrónovej šťavy,
1 téglik RAJO Probia jogurt biely,
200 ml RAJO smotana na šľahanie.

Ozdoba:
100 g marcipánovej hmoty,
50 g práškového cukru,
žltá potravinárska farba,,
400 ml Rajo smotany na šľahanie,
2 balíčky stužovača šľahačky,
2 balíčky vanilínového cukru,
50 g opraženej kokosovej múčky.

Postup receptu

  1. Maslo vyššľaháme do penista a postupne pridáme cukor, medovníkové korenie, soľ, vajcia smotanu a rum. Do vyšľahanej masy vmiešame múku, mleté riešky, kypriaci prášok, škoricu.
  2. Dno tortovej formy vyložíme papierom na pečenie a vymastíme ho. Do formy nalejeme cesto a pečieme v predhriatej rúrre pri 140-150 stupňoch asi 45 minút. Potom vyberieme, necháme vychladnúť a korpus rozrežeme na rovnako hrubé pláty.
  3. Krém urobíme zo žĺtkov, cukru, vanilínového cukru, ktoré vyšľaháme do penista. Pridáme citrónovú šťavu a kôru, jogurt a rozpustenú želatínu. Ušľaháme smotanu a pridáme ju do pripraveného krému, len čo začne tuhnúť. Krémom natrieme pláty cesta a uložíme ich na seba.
  4. Potom vymiesime marcipánovú masu s cukrom, zafarbíme potravinárskou farbou a medzi dvomi fóliami vyvaľkáme. Z papiera si vystrihneme šablónu hviezdy s takým priemerom ako je torta, položíme ju na marcipán a vykrojíme hviezdu. 
  5. Zo zvyšku marcipánu povykrajujeme formičkami hviwzdičky, polmesiačiky, srdiečka a pod. Šľahačku vyšľaháme so stužovačom a vanilínovým cukrom, natrieme vrch a boky torty. 
  6. Na okraj nastriekame kôpky, do ktorých dáme marcipánové ozdôbky. Do stredu položíme hviezdu a malé hviezdičky. Boky torty oblepíme opraženou kokosovou múčkou.
Plnené košíčky Plnené košíčky

Plnené košíčky

Suroviny

160 g polohrubej múky, 
100 g Rajo rastlinného masla,
60 g cukru,
štipka soli,
3 - 4 lyžice kyslej smotany,
2 žĺtky.


Plnka:
2 ks Rajo Probia jogurt vašej obľubenej príchute,
100 g práškového cukru,
1 balíček vanilínového cukru,
1 vrecko želatíny.

Postup receptu

  1. Z tuku, múky, cukru, soli, smotany a žĺtkov vypracujeme krehké cesto, ktoré dáme na 2 hodiny do chladničky a potom ho rozvaľkáme. Ak sa trhá, pridáme múku. 
  2. Cestom vystelieme formičky v tvare košíčka a pečieme asi 10 minút. Po vychladnutí košíčky plníme plnkou z jogurtov rozmiešaných s cukrom, vanilínovým cukrom a rozpustenou želatínou.
  3. Hotové košíčky môžeme dozdobiť šľahačkou.
Jogurtový sorbet Jogurtový sorbet

Jogurtový sorbet

Suroviny

300 g mrazeného ovocia (maliny, jahody),
200 g cukru,
1 ks 370 g Probia Nature jogurt - biely,
vanilínový cukor,
2 bielky,
mäta na ozdobenie.

Postup receptu

  1. Ovocie necháme rozmraziť a prepasírujeme ho cez sitko.
  2. Jogurt zmiešame s cukrom, vanilínovým cukrom, spolu s bielkami vyšľaháme a do 1/3 zmesi vmiešame ovocné pyré. Oba krémy dáme na 3 - 4 hodiny do mrazničky a občas premiešame. 
  3. Vychladenú zmes dáme do zdobiacich vrecúšok a nastriekame do pohárov nasledovne: jeden druh sorbetu nastriekame na spodok pohára, na to druhý a sorbety striedame, kým nie je pohár plný.
  4. Ozdobíme lístkami mäty. Recept je pre 4 osoby.
Chutný zákusok Chutný zákusok

Chutný zákusok

Suroviny

5 vajec,
5 lyžíc kryštálového cukru,
1 balíček kypriaceho prášku,
3 jahodové pudingy,
1 l mlieka Rajo,
5 lyžíc hladkej múky,
2 balíčky keksov BB,
3ks Rajo Probia Nature jogurt vašej obľúbenej príchute.

Postup receptu

  1. Bielky vyšľaháme pri postupnom pridávaní cukru na tuhý sneh.
  2. Po vyšľahaní primiešame žĺtky a nakoniec preosiatu múku s kypriacim práškom.
  3. Upečieme vo vyhriatej rúre. 
  4. Po upečení a vychladnutí vylejeme na piškótu puding, ktorý urobíme podľa návodu, len s menšou dávkou mlieka, aby bol hustejší.
  5. Na puding poukladáme keksy BB, ktoré namáčame v jogurte. 
  6. Povrch môžeme poliať čokoládou. Tento zákusok môžeme robiť aj z čokoládových keksov BB a uvaríme čokoládový puding.
Čajové pečivo z jogurtového cesta Čajové pečivo z jogurtového cesta

Čajové pečivo z jogurtového cesta

Suroviny

400 g hladkej múky,
1 balíček kypriaceho prášku,
1 žĺtok,
1 téglik ovocného jogurtu Rajo Probia Nature vašej obľúbenej príchute,
1 balíček ovocného pudingového prášku,
180 g stuženého tuku,
180 g práškového cukru,
ľubovoľný lekvár,
poleva.

Postup receptu

  1. Z uvedených surovín vypracujeme cesto, ktoré dáme na l hodinu do chladničky.
  2. Potom ho rozvaľkáme na pomúčenej doske a formičkami vykrajujeme rôzne tvary. 
  3. Pečieme v rúre na vymastenom plechu pri miernej teplej.
  4. Hotové tvary zlepujeme lekvárom a polejeme ľubovoľnou polevou.
Koktail White Mary Koktail White Mary

Koktail White Mary

Suroviny

8 cl pomarančového džúsu,
2 cl kokosového sirupu,
3 ks Probia Nature jogurt biely.

Postup receptu

Všetko spolu našľaháme a dolejeme vychladenou minerálkou. Recept je na 1 porciu.

Čertove rožky Čertove rožky

Čertove rožky

Suroviny

Cesto:
1 kg polohrubej múky
3 dcl oleja
1/2 litra teplého mlieka RAJO
1 droždie
3 lyžice kryštálového cukru
štipka soli

Plnka:
1 ks RAJO ochutený tvaroh Hrozienka - vanilka
1 ks RAJO ochutený tvaroh Vlašský orech
1 ks RAJO ochutený tvaroh Jablko - škorica

Postup receptu

  1. Zo surovín na prípravu cesta zamiesime cesto. Nie je nutné, aby cesto stálo a kyslo. Zamiesené a vypracované cesto rozdelíme na 7 bochníkov. Každý bochník rozvaľkáme a rozkrojíme na 8 trojuholníkov.
  2. Trojuholníky naplníme ochutenou tvarohovou plnkou a stočíme do tvaru rožka. Vznikne nám 56 rožkov, ktoré postupne ukladáme na suchý plech. Rožky potrieme žĺtkom a pečieme v rúre 20 minút pri 180 stupňoch.
  3. Upečené rožky posypeme práškovým cukrom. Čertove rožky sú vynikajúce na raňajky ku káve či čaju, ale aj na desiatu do školy, či ako chutný a sýty olovrant. Prajeme dobrú chuť!
Zdravé raňajky Zdravé raňajky

Zdravé raňajky

Suroviny

4 PL ovsených vločiek,
2 ks jabĺk,
1 ks Rajo ochutený tvaroh jablko - škorica,
škorica, podľa chuti môže byť aj med.

Postup receptu

  1. Ovsené vločky zalejeme horúcou vodou (nesmú plávať). Necháme ich napučať (cca 5 min), zatiaľ ošúpeme jablká.
  2. K vločkám pridáme nahrubo postrúhané jablká a tvaroh. Posypeme ešte škoricou a môžeme pridať med.
  3. Všetko spolu riadne premiešame a môžeme raňajkovať! Chutí i detičkám.
Tvarohový koláč s hrozienkami Tvarohový koláč s hrozienkami

Tvarohový koláč s hrozienkami

Suroviny

250 g polohrubej múky,
2 ČL kypriaceho prášku,
4 vajcia,
180 g práškového cukru,
50 ml oleja,
100 ml Rajo mlieka alebo bezlaktózového mlieka

PLNKA: 
1 ks Rajo ochutený tvaroh hrozienka-vanilka alebo bezlaktózový tvaroh a sušené hrozienka
1 vajce,
100 g práškového cukru,
1 ČL kukuričného škrobu (maizena)

Postup receptu

  1. V miske vyšľaháme žĺtky so 150 g cukru do peny. Pridáme olej, mlieko, preosiatu múku s kypriacim práškom a premiešame. Do zmesi pridáme sneh z bielkov, ktorý sme vyšľahali so zvyšným cukrom.
  2. Pripravíme plnku: do tvarohu pridáme vajce, práškový cukor, kukuričný škrob a všetko dobre vymiešame.
  3. Rúru vyhrejeme na 175 °C. Cesto rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Po celej ploche lyžičkou rovnomerne rozložíme kôpky plnky.
  4. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme asi 20 až 25 minút.
Dvojfarebný tvarohový koláč

Dvojfarebný tvarohový koláč

Suroviny

Cesto:
2 hrnčeky múka polohrubá
1 hrnček cukor práškový
1 hrnček mlieko
1 prášok do pečiva
0,5 hrnčeka olej
2 lyžice kakaa alebo čokolady,
1
 vanilkový cukor,
2 vajcia

Plnka:
2 ks Rajo ochutený tvaroh vlašský orech
1 pohar mlieka,
2 vajcia,
podľa chuti rum.

Postup receptu

  1. Zmiešame všetky prísady určené na cesto a vylejeme ich na plech. 
  2. Plnku pripravíme jednoduchým zmiešaním všetkých surovín. 
  3. Vylejeme na už pripravené cesto. Dáme piecť na 170 °C na cca 50 min. Pri podávaní je možné ozdobiť šľahačkou, čokoládou. Fantázii sa medze nekladú.
Tvarohovo-jabĺčkový koláčik Tvarohovo-jabĺčkový koláčik

Tvarohovo-jabĺčkový koláčik

Suroviny

cesto:
250 g preosiata hladká múka,
125 g tradičné maslo Rajo,
100 g práškový cukor,
1 vajce,
štipka soli,
slivkový lekvár,
2 ks Rajo ochutený Rajo ochutený jablko - škorica,
2-3 jabĺčka,
trocha medu.

Postup receptu

  1. Cesto: Z hladkej múky, masla, cukru, vajca a štipky soli vypracujeme tuhé cesto, ktoré zabalíme do fólie a na hodinu dáme do chladničky. Potom cesto vygúľame a prenesieme na menší plech, natrieme tenšou vrstvou lekváru, na ktorý dáme Rajo ochutený tvaroh jablkovo-škoricový, kto má rád sladšie môže ešte do tvarohu vmiešať 1 vanilkový cukor. 
  2. Tvarohovú plnku uhladíme a na ňu šikmo poukladáme tenké plátky jabĺčok pričom ich mierne vtlačíme do tvarohu. Na záver celý koláč pofŕkame 2 pol. lyžicami medu.