Recepty

Horúca perníková čokoláda Horúca perníková čokoláda

Horúca perníková čokoláda

Suroviny

130 g kvalitnej čokolády nasekanej na kúsky
2 PL perníkového sirupu*
1 dl smotany na šľahanie RAJO
0,5 dl mlieka RAJO
škorica na ozdobu

PERNÍKOVÝ SIRUP:

1.5 dl vody
180 g hnedého cukru
1 ČL škorice
Štipka mletého zázvoru
Štipka mletého muškátového oriešku


Tento recept pre Rajo pripravili: 
Príbehy z kuchyne 

Postup receptu

  1. Najprv si pripravíme perníkový sirup. V hrnci na miernom plameni zohrievame všetky ingrediencie, občas premiešame a varíme asi 15-20 minút, kým sa cukor nerozpustí a nevytvorí sa hustejší sirup.
  2. Na čokošku - v hrnci zohrejeme smotanu, pridáme na kúsky nalámanú kvalitnú čokoládu, mlieko. Keď sa začne čokoláda rozpúšťať, pridáme perníkový sirup a ešte chvíľu premiešame. Ak chceme čokošku redšiu, pridáme ešte trochu mlieka.
  3. Horúcu čokoládu ozdobíme mletou škoricou alebo celou škoricou, ktorú môže použiť aj na miešanie.
Vianočný štedrák Vianočný štedrák

Vianočný štedrák

Suroviny

500 g polohrubej múky,
3 dl mlieka RAJO,
20 g droždia,
100 g rozpusteného tradičného masla RAJO,
100 g cukru,
3 žĺtky,
postrúhaná citrónová kôra,
trochu soli,
tuk na vymastenie plechu,
1 žĺtok na potrenie cesta.

Plnka č.1:
slivkový lekvár zmiešaný s postrúhanou citrónovou kôrou.

Plnka č.2:
180 g mletých orechov,
30 g strúhanky,
80 g cukru,
1,5 dl mlieka RAJO,
1 strúčik vanilky,
strúhaná citrónová kôra,
Všetko spolu uvaríme.
Vanilku vyberieme.

Plnka č.3:
200 g mletého maku,
120 g cukru,
10 g tradičného masla RAJO,
1,5 dl mlieka RAJO,
1 vanilkový strúčik,
citrónová kôra.

Plnka č.4:
300 g Rajo tvaroh tučný hrudkovitý,
80 g cukru,
80 g tradičného masla RAJO,
20 g umytých hrozienok,
2 žĺtky,
citrónová kôra,
sneh z 2 bielkov,
1 vanilka.

Postup receptu

  1. U plniek č. 2 a 3 mlieko, vanilku, maslo, citrónovú kôru zvaríme. Z horúcej zmesi vyberieme vanilku a sparíme ňou orechy a mak. Kvások z droždia, vlažného mlieka a trošky cukru spracujeme s múkou, žĺtkami, a ostatnými prísadami na polotuhé cesto, ktoré rozdelíme na 5 dielov.
  2. Na vymastený plech položíme 1 plát, potrieme plnkou č. 1. Zakryjeme druhým plátom. Nasleduje ďalšia plnka a tretí plát. Tretia plnka, ďalší plát a posledná plnka. Piaty plát cesta rozdelíme na pásiky, a na tvarohovej plnke z nich vytvoríme mriežku. Potrieme žĺtkom a dáme piecť.
Sviatočné kávové rezy

Sviatočné kávové rezy

Suroviny

6 vajec,
6 kopcovitých lyžíc práškového cukru,
6 kopcovitých lyžíc hladkej múky,
1 kávová lyžička mletej zrkovej kávy.

Plnka:
300 ml mlieka RAJO,
1 balíček krému Zlatý klas,
230 g masla RAJO,
130 g práškového cukru,
6 lyžíc silnej uvarenej kávy.
Čokoládová poleva.

Postup receptu

  1. Žĺtky vyšľaháme s cukrom, pridáme mletú kávu, múku a tuhý sneh z bielkov.Plnka: Zlatý klas uvaríme v mlieku na hustý krém a necháme vychladnúť. 
  2. Potom vymiešame s cukrom, maslom a pridáme uvarenú kávu. Ešte raz dobre vymiešame. Krém natrieme na upečený a vychladnutý plát cesta, uhladíme a polejeme čokoládovou polevou. 
  3. Múčnik necvháme v chladničke stuhnúť a pokrájame na úhľadné rezy.
Detský sviatočný koktail

Detský sviatočný koktail

Suroviny

1 ks 250 ml Rajo smotana na varenie,
400 g rôzneho ovocia (višne, marhule, jablká atď.),
50 g hrozienok,
50 g postrúhaných orechov,
1 dl šťavy z kompótu,
250 ml RAJO mlieko plnotučné,
šťava z 1/2 citróna,
2 lyžičky práškového cukru.

Postup receptu

  1. Očistené ovocie nakrájame na malé kúsky, polejeme kompótovou a citrónovou šťavou. Pridáme umyté hrozienka. 
  2. Všetko premiešame, vložíme do chladničky na 1-2 hodiny. Studené ovocie rozdelíme do vysokých pohárov. 
  3. Smotanu zmiešame s mliekom a 1-2 lyžičkami cukru. Nalejeme na ovocie. Posypeme strúhanými orechami.