Recepty

Pohárový koláč Pohárový koláč

Pohárový koláč

Suroviny

3 poháre Rajo Acidko plnotučné biele,
3 poháre zmiešanej hladkej a hrubej múky,
1 pohár práškového cukru,
1 dl oleja,
1 lyžica sódy bikarbóny,
hrozienka,
kandizované ovocie,
strúhaná čokoláda,
orechy.

Postup receptu

  1. Všetky suroviny zmiešame na cesto a dáme piecť do mierne vyhriatej rúry.
  2. Upečený koláč ozdobíme podľa chuti.
Nekysnuté koláčiky Nekysnuté koláčiky

Nekysnuté koláčiky

Suroviny

250 g rastlinného stuženého tuku,
500 g polohrubej múky,
80 g droždia,
2 vajcia,
1 lyžica cukru,
450 ml Rajo Acidko plnotučné biele,
troška soli.
Na plnenie slivkový lekvár a tvaroh,
na vymastenie plechu tuk,
na obaľovanie práškový cukor.

Postup receptu

  1. Zo surovín vypracujeme cesto, z ktorého - bez kysnutia - formujeme koláčiky alebo šatôčky. 
  2. Plníme ich slivkovým lekvárom a tvarohom, pečieme v predhriatej rúre a ešte teplé obaľujeme v práškovom cukre.
Jogurtové želé Jogurtové želé

Jogurtové želé

Suroviny

250 g jahôd (môžu byť zavárané),
50 g cukru,
1 lyžica citrónovej šťavy,
450 ml Rajo Acidko plnotučné biele,
8 plátkov želatíny,
med,
2 ks 125 g RAJO klasik jogurt biely,
1 lyžica vajcového likéru,
vanilínový cukor,
ovocie na ozdobenie.

Postup receptu

  1. Jahody rozmixujeme s citrónovou šťavou a cukrom a vmiešame rozpustenú želatínu a Acidko.
  2. Chlebíčkovú formu vypláchneme, naplníme zmesou a necháme stuhnúť v chladničke. 
  3. Biely jogurt ochutíme vanilínovým cukrom a medom.
  4. Stuhnuté želé pokrájame na porcie, polejeme jogurtovou omáčkou, na ktorej likérom vytvoríme ozdobu.
  5. Ozdobíme čerstvými alebo zaváranými jahodami.
Citrónovo-mliečna torta Citrónovo-mliečna torta

Citrónovo-mliečna torta

Suroviny

6 vajec,
200 g práškového cukru,
125 g polohrubej múky,
125 g strúhanky.


Plnka:
500 ml Rajo plnotučného mlieka / bezlaktózového polotučného mlieka,
400 g Rajo smotany na šľahanie / bezlaktózovej smotany na šľahanie,
100 ml citrónovej šťavy,
želatína na pol litra mlieka.


Poleva:
400 g Rajo smotany na šľahanie / bezlaktózovej smotany na šľahanie,
1 PL práškového cukru,
40 g pistácií,
citrónové želé.

Postup receptu

  1. Vajcia a cukor vyšľaháme do peny, primiešame múku, a strúhanku. Tortovú formu vymastíme a vlejeme do nej cesto. pečieme asi 40 minút v mierne vyhriatej rúre. 
  2. Po upečení formu otvoríme a korpus prekrojíme dva razy, takže vzniknú tri diely. Želatínu dáme napučať. Mlieko, šťavu a cukor spolu premiešame. Želatínu rozpustíme pri miernej teplote a primiešame k mliečnej zmesi. Všetko necháme dobre vychladnúť.
  3. Do tejto hmoty primiešame do tuha vyšľahanú smotanu. Na samotné dno tortovej formy uložíme jednu časť cesta a uzatvoríme ho do formy. 
  4. Polovicu krému natrieme na cesto, prikryjeme ďalšou časťou, opäť natrieme a prikryjeme poslednou časťou torty. Necháme v chladničke asi 2 hodiny.
  5. Smotanu s cukrom vyšľaháme do tuehj peny a rozotrieme na tortu. Ozdobíme podľa vlastnej fantázie pistáciami, čokoládou, kakaom a pod.
Rajské lievance Rajské lievance

Rajské lievance

Suroviny

450 ml Rajo Acidko plnotučné biele,
130 g hladkej múky,
100 g práškového cukru,
3 vajcia,
2 lyžičky rumu,
5 g kokosovej múčky,
1 jablko,
2 lyžice masla Rajo,
škoricový cukor,
štipka soli,
olej na vyprážanie.

Postup receptu

  1. Mlieko, vajcia, cukor, rum, kokosovú múčku a štipku soli dobre premiešame a tesne pred pražením pridáme postrúhané jablko a rozpustené maslo. 
  2. Vyprážame na rozpálenom oleji z oboch strán a ešte teplé obalíme škoricovým cukrom.
Palacinky z tvarohového cesta Palacinky z tvarohového cesta

Palacinky z tvarohového cesta

Suroviny

3 vajcia,
600 ml Rajo mlieka alebo bezlaktózového mlieka,
100 g Rajo tvaroh tučný hrudkovitý alebo bezlaktózový jemný hrudkovitý,
100 g hladkej múky,
30 g práškového cukru,
40 g oleja,
soľ,
lekvár podľa chuti.

Postup receptu

  1. Mlieko, cukor, soľ a vajcia spolu rozmiešame. Pridáme prelisovaný tvaroh, múku, všetko zmiešame dohladka a necháme odležať asi 30 minút. 
  2. Z cesta opečieme palacinky z oboch strán, naplníme ich lekvárom, posypeme práškovým cukrom a môžeme ozdobiť šľahačkou.
Tvarohový koláč s hrozienkami Tvarohový koláč s hrozienkami

Tvarohový koláč s hrozienkami

Suroviny

250 g polohrubej múky,
2 ČL kypriaceho prášku,
4 vajcia,
180 g práškového cukru,
50 ml oleja,
100 ml Rajo mlieka alebo bezlaktózového mlieka

PLNKA: 
1 ks Rajo ochutený tvaroh hrozienka-vanilka alebo bezlaktózový tvaroh a sušené hrozienka
1 vajce,
100 g práškového cukru,
1 ČL kukuričného škrobu (maizena)

Postup receptu

  1. V miske vyšľaháme žĺtky so 150 g cukru do peny. Pridáme olej, mlieko, preosiatu múku s kypriacim práškom a premiešame. Do zmesi pridáme sneh z bielkov, ktorý sme vyšľahali so zvyšným cukrom.
  2. Pripravíme plnku: do tvarohu pridáme vajce, práškový cukor, kukuričný škrob a všetko dobre vymiešame.
  3. Rúru vyhrejeme na 175 °C. Cesto rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Po celej ploche lyžičkou rovnomerne rozložíme kôpky plnky.
  4. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme asi 20 až 25 minút.