Recepty

Vianočné rybie guľky Vianočné rybie guľky

Vianočné rybie guľky

Suroviny

500 g rybieho filé,
75 g údenej slaniny,
1 väčšia cibuľa,
2 žemle,
2 vajcia.
muškátový oriešok,
2 lyžice citrónovej šťavy,
soľ,
petržlenová vňať.


Na omáčku:
olej,
hladká múka,
1 ks 250 ml Rajo smotana na šľananie,
2 rajčiaky.

Postup receptu

  1. Umyté rybie filé pomelieme na mäsovom mlynčeku. Slaninu pokrájame na drobné štvorčeky, cibuľu nadrobno a oboje zmiešame s pomletým filé.
  2. Žemle namočíme o chvíľu dobre vyžmýkame, roztlačíme a spolu s rozšľahanými vajcami pridáme k rybej zmesi, ochutíme muškátovým orieškom, citrónovou šťavou a soľou. Zo zmesi formujeme guľky, asi 10 minút varíme v slanej vode.
  3. Potom ich polejeme omáčkou, ktorú pripravíme nasledovne. Z oleja a múky urobíme svetlú zápražku, zalejeme ju smotanou, rozmiešame a osolíme. Rajčiny sparíme, ošúpeme, pokrájame na kúsky a vložíme do omáčky. Omáčku chvíľu povaríme.