Recepty

Veľkonočná torta s likérom Veľkonočná torta s likérom

Veľkonočná torta s likérom

Suroviny

6 vajec,
125 g cukru,
75 g polohrubej múky,
4 lyžice maizeny,
3 lyžice kakaa,
1 lyžica kypriaceho prášku,
6 lístkov bielej želatíny,
2,5 dl vaječného likéru,
6 dl smotany na šľahanie Rajo,
2 balíčky vanilínového cukru,
4 lyžice posekaných pistácií,
dekoračný materiál podľa vlastného výberu - marcipánové zajačiky, kvetinky,
malé čokoládové vajíčka,
farebné cukrové ozdoby,
papier na pečenie.

Postup receptu

  1. Bielky spolu s cukrom a 2 lyžicami vody vyšľaháme na tuhý sneh a primiešame k nemu žĺtky. Múku, kypriaci prášok, maizenu a kakao zmiešame a pridáme k vajciam. 
  2. Cesto vylejeme do formy vyloženej papierom na pečenie a pečieme asi 35 minút pri teplote 175 stupňov. Vyberieme z rúry, necháme vychladnúť a rozkrojíme vodorovne na tri časti. 
  3. Želatínu necháme vo vode zmäknúť, vyžmýkame ju a zohrejeme, kým sa nerozpustí. Primiešame k nej vaječný likér a zmes necháme na chladnom mieste, kým nezačne tuhnúť. 
  4. Smotanu vyšľaháme spolu s vanilínovým cukrom a vmiešame do likérovej želatíny. Jednu vrstvu cesta natrieme krémom, položíme na ňu druhú časť, znova natrieme krémom a uložíme tretiu časť. 
  5. Tortu potrieme krémom aj zvonka a ozdobíme podľa vlastnej fantázie.