Recepty

Boršč aj na Vianoce Boršč aj na Vianoce

Boršč aj na Vianoce

Suroviny

250 g hovädzieho mäsa,
250 g bravčového mäsa,
50 g údenej slaniny,
olej,
po 100 g mrkvy,
petržlenu,
zeleru,
1 cvikla,
hlávková kapusta podľa chuti,
2 - 3 zemiaky,
maslo a hladká múka na zápražku,
rajčiaky čerstvé alebo pretlak,
mleté čierne korenie,
rasca,
borievky,
1 - 2 lyžice octu,
1 ks 180 g Rajo smotana kyslá,
1 - 2 strúčiky cesnaku,
soľ.

Postup receptu

  1. Mäso i slaninu pokrájame na kocky. Na oleji speníme pokrájanú cibuľu a pridáme mäso. Opražíme, zalejeme vodou a uvaríme domäkka. 
  2. Urobíme zápražku a pridáme k mäsu spolu so zeleninou pokrájanou na kocky, kapustou nakrájanou na rezance a varíme. 
  3. Cviklu postrúhame a pred dovarením pridáme do polievky spolu s ošúpanými rajčiakmi (alebo pretlakom či kečupom). Ochutíme koreninami a octom. 
  4. Jednotlivé porcie na tanieri ozdobíme kopčekom kyslej smotany rozmiešanej s pretlačeným cesnakom.